Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii

Cukinia to odmiana… dyni zwyczajnej, choć niezbyt ją przypomina smakiem i wyglądem. Nazywana bywa też kabaczkiem. Najsmaczniejsza jest, gdy jej wielkość niewiele przekracza rozmiary ogórka szklarniowego, wyrośnięte duże okazy...

Czytaj więcej
Sałatka z cukinii
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Cukinia to odmiana… dyni zwyczajnej, choć niezbyt ją przypomina smakiem i wyglądem. Nazywana bywa też kabaczkiem. Najsmaczniejsza jest, gdy jej wielkość niewiele przekracza rozmiary ogórka szklarniowego, wyrośnięte duże okazy mają twarde pestki i mniej soczysty miąższ.

Cukinia właściwie nie ma smaku, co bywa zaletą, bo można nią zagęścić zupy – wystarczy wrzucić obraną i pokrojoną do gotującej się zupy i rozgotować.

Pomysły na sałatkę z cukinią

Cukinia to także doskonałe warzywo na sałatki – lekkostrawne, małokaloryczne, chrupiące krążki urozmaicą kompozycję sałatkową – mogą być surowe lub grillowane. Sałatka z surowej cukinii najlepiej smakuje w połączeniu z ogórkiem, koperkiem i cebulką, doprawiona solą, pieprzem i śmietaną. Szybka sałatka z grillowaną cukinią zachwyci gości na przyjęciu w ogrodzie. Połóż na ruszcie plastry cukinii, kawałki papryki czerwonej oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, gdy wszystko się zgrilluje połącz w salaterce z ugotowaną kaszą bulgur. Wymieszaj i podawaj z sosem czosnkowym na jogurcie lub oliwą z oliwek. Ten łatwy przepis na sałatkę z cukinią możesz modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi oraz w zależności od tego, co masz w lodówce. Doskonale smakuje także z dodatkiem grillowanego kurczaka, tuńczyka z puszki lub wędzonego łososia, mozzarelli czy fety.