Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka z indykiem

Sałatka z indykiem

Sałatka z indykiem – przepis idealny Indyk to bardzo wdzięczny produkt w kuchni – ma łagodny smak, który można dowolnie zmieniać przyprawami, a w zasadzie zawsze będzie smakował bardzo...

Czytaj więcej
Sałatka z indykiem
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sałatka z indykiem – przepis idealny

Indyk to bardzo wdzięczny produkt w kuchni – ma łagodny smak, który można dowolnie zmieniać przyprawami, a w zasadzie zawsze będzie smakował bardzo dobrze. Nic dziwnego więc, że sałatka z indykiem to przepis bardzo popularny i na pewno większość z nas choć raz w życiu go robiła. Jakie składniki na sałatkę z indykiem są używane najczęściej? Oczywiście baza to warzywa liściaste, jak sałaty, szpinak, rukola czy roszponka. Innego rodzaju podstawą takiej sałatki może być źródło węglowodanów złożonych, czyli makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż czy kasze. Najważniejszy w sałatce jest z kolei filet z indyka. Możemy go ugotować, upiec albo zgrillować. Sałatka z grillowanym indykiem jest popularna zwłaszcza w okresie letnim, a grillowane mięso doskonale komponuje się ze świeżymi, chrupiącymi warzywami.

Fit sałatka z indykiem – jak ją zrobić?

Najmniej kaloryczną sałatką z indykiem będzie ta z dodatkiem warzyw i grillowanego lub pieczonego mięsa, bez dodawania do niego tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że w ogóle w takiej sałatce ma nie być dodatku tego makroskładnika – bowiem tłuszcz jest potrzebny dla podkreślenia smaku czy też w celu polepszenia wchłaniania witamin z danej potrawy – dlatego jedna łyżeczka oleju roślinnego na porcję wydaje się tu słuszna. Jeśli z kolei wolisz coś bardziej sycącego, to z pewnością przypadnie Ci do gustu sałatka z indykiem – przepis z pietruszkowym pesto. Smacznego!