Sałatka z indykiem
Sałatka z indykiem – przepis idealny Indyk to bardzo wdzięczny produkt w kuchni – ma łagodny smak, który można dowolnie zmieniać przyprawami, a w zasadzie zawsze będzie smakował bardzo...
Czytaj więcej
Sałatka z indykiem – przepis idealny
Indyk to bardzo wdzięczny produkt w kuchni – ma łagodny smak, który można dowolnie zmieniać przyprawami, a w zasadzie zawsze będzie smakował bardzo dobrze. Nic dziwnego więc, że sałatka z indykiem to przepis bardzo popularny i na pewno większość z nas choć raz w życiu go robiła. Jakie składniki na sałatkę z indykiem są używane najczęściej? Oczywiście baza to warzywa liściaste, jak sałaty, szpinak, rukola czy roszponka. Innego rodzaju podstawą takiej sałatki może być źródło węglowodanów złożonych, czyli makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż czy kasze. Najważniejszy w sałatce jest z kolei filet z indyka. Możemy go ugotować, upiec albo zgrillować. Sałatka z grillowanym indykiem jest popularna zwłaszcza w okresie letnim, a grillowane mięso doskonale komponuje się ze świeżymi, chrupiącymi warzywami.
Fit sałatka z indykiem – jak ją zrobić?
Najmniej kaloryczną sałatką z indykiem będzie ta z dodatkiem warzyw i grillowanego lub pieczonego mięsa, bez dodawania do niego tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że w ogóle w takiej sałatce ma nie być dodatku tego makroskładnika – bowiem tłuszcz jest potrzebny dla podkreślenia smaku czy też w celu polepszenia wchłaniania witamin z danej potrawy – dlatego jedna łyżeczka oleju roślinnego na porcję wydaje się tu słuszna. Jeśli z kolei wolisz coś bardziej sycącego, to z pewnością przypadnie Ci do gustu sałatka z indykiem – przepis z pietruszkowym pesto. Smacznego!