Orientalna sałatka z indykiem
2 porcje
15 min
Łatwe
Składniki
Orientalna sałatka z indykiem
Orientalna sałatka z indykiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do sałatki dodajemy małe kuleczki kotlecików o orientalnym smaku, dlatego najpierw kolendrę, czarnuszkę i kmin rzymski podprażamy na patelni a następnie z pozostałymi przyprawami ucieramy w moździerzu. Mięso mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą chwilę wyrabiamy i formujemy małe kotleciki o średnicy max 2 - 2,5 cm. Na oleju do smażenia rumienimy nasze kuleczki tak aby były chrupiące ale nie surowe w środku. Ponieważ nie miałam w domu świeżej chili dodałam do smażenia oliwy chili co spowodowało że moje kuleczki są delikatnie pikantne również z zewnątrz. Sałatę myjemy i suszymy, rozrywami palcami i rozkładamy na talerze. Ogórki, awokado i szalotkę kroimy jak nam pasuje i układamy na sałacie, żeby awokado nie ciemniało wyciska,y na nie limonkę, pomidora parzymy i obieramy ze skóry prze dodaniem do sałatki. Na końcu dodajemy gorące kulki mięsa i polewamy olejem orzechowym u mnie był laskowy i idealnie się komponował z całością.
Komentarze