Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem

Właściwości szpinaku Garść (25 g) szpinaku to zaledwie 6 kcal. Nic dziwnego, że jest on częstym składnikiem dań na diecie redukcyjnej. Intensywnie zielone liście szpinaku są niezwykle uniwersalne. Można...

Czytaj więcej
Sałatka ze szpinakiem
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Właściwości szpinaku

Garść (25 g) szpinaku to zaledwie 6 kcal. Nic dziwnego, że jest on częstym składnikiem dań na diecie redukcyjnej. Intensywnie zielone liście szpinaku są niezwykle uniwersalne. Można wykorzystać je do przygotowania sałatek, kanapek, koktajli i makaronów. Sprawdzą się również jako farsz do tart, pierogów czy krokietów. Niska kaloryczność to nie jedyny powód, by jeść regularnie szpinak. Jest on cennym źródłem błonnika, witamin A, C i K, a także magnezu.

Sałatka ze szpinakiem  przepis

Pomysłów na sałatki może być wiele. Wszystko zależy od kreatywności danej osoby. Dużą popularnością cieszy się sałatka ze szpinakiem, pomidorkami i kurczakiem. Aby nadać jej wyrazistości, dodaje się ser typu feta lub tarty parmezan. Całość dopełniają pestki dyni, słonecznik oraz dymka. Szpinak dobrze komponuje się z serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi. Dodając ocet balsamiczny oraz grzanki, prosto i szybko można przygotować sałatkę. Dla urozmaicenia mozzarellę można zastąpić ugotowanym jajkiem, ciecierzycą z puszki, innym rodzajem sera, wędzonym łososiem czy grillowanymi krewetkami. Ciekawym pomysłem na sałatkę jest połączenie szpinaku, gruszki i żurawiny z oscypkiem oraz orzechami włoskimi. Spróbuj!