Sambuca
Sambuca – likier na bazie kwiatów czarnego bzu (wł. Sambuco), o charakterystycznym smaku z mocno wyczuwanymi nutami anyżu, kwiatów i owoców. Wszystko za prawą zawartych w nim kopru włoskiego,...
Czytaj więcej
Sambuca – likier na bazie kwiatów czarnego bzu (wł. Sambuco), o charakterystycznym smaku z mocno wyczuwanymi nutami anyżu, kwiatów i owoców. Wszystko za prawą zawartych w nim kopru włoskiego, anyżu gwiaździstego i lukrecji. Oto odpowiedź na pytanie, jak smakuje sambuca. Warto również wiedzieć, że trunek ten pochodzi z Włoch, gdzie serwowany jest na kilka sposobów.
Sambuca – jak ją pić?
Popularny likier najczęściej serwowany jest jako składnik koktajlu. Oto trzy najpopularniejsze sposoby podania włoskiego specjału:
-
Con la mosca – to sambuca z kawą, której ziarna wrzuca się do trunku i podpala całość. Po zdmuchnięciu płomienia wypijamy napój, a następnie żujemy pozostałe w nim ziarna kawy. Popularna jest również wersja z dodatkiem cukru trzcinowego.
-
Biscuit in the glass – oryginalny przepis, w którym do likieru wrzucamy pokruszony biszkopt i dolewamy odrobinę chłodnej herbaty.
-
Sambuca z colą – klasyczne połączenie typu alkohol+cola występuje również w wersji z kwiatowym likierem.
Aby w pełni docenić wyjątkowy bukiet smaku i aromatu, warto posmakować samego likieru (bez dodatków), a następnie skusić się na jedną z powyższych propozycji. Należy pamiętać, że sambuca ma około 40% zawartości alkoholu.