Sernik z rosą
To jedno z najpopularniejszych w Polsce ciast ma wiele odmian – od tradycyjnego sernika z masłem i dużą ilością jaj, przez wersję nowojorską z kremowego serka, która powstaje w...
Czytaj więcej
To jedno z najpopularniejszych w Polsce ciast ma wiele odmian – od tradycyjnego sernika z masłem i dużą ilością jaj, przez wersję nowojorską z kremowego serka, która powstaje w kąpieli wodnej, po sernik na zimno – najłatwiejszą wersję bez pieczenia. Sernik z rosą to elegancka i efektowna odmiana ciasta z sera, idealna na przyjęcie. Sernik z rosą swoją nazwę zyskała dzięki kropelkom „rosy”, które tworzą się na bezowej piance po upieczeniu.
Przepis na sernik z rosą
Sernik z rosą to ciasto serowe na kruchym spodzie, wykończona miękką bezową pianką, na której tworzą się kropelki "rosy". Sernik z rosą bazuje na masie serowej według tradycyjnego przepisu, przygotowanej ze zmielonego trzykrotnie sera, jaj, budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej) i cukru. Masę serową piecze się na już wcześniej upieczonym kruchym spodzie. Pod koniec pieczenia, na masę serową wykładamy ubitą pianę. Kropelki „rosy” pojawią się na piance ok. godziny po wyjęciu ciasta z piekarnika.
Szybki sernik z rosą
Efektowny wygląd i puszyste ciasto wymagają kilku godzin pieczenia i studzenia. Proces ten można nieco przyspieszyć, np. zastępując kruche ciasto na spodzie pokruszonymi i połączonymi z roztopionym masłem herbatnikami maślanymi, a zamiast trzykrotnego mielenia sera, użyć gotowego z wiaderka. Te zabiegi nieco skrócą proces pieczenia.