Shake
Shake to nic innego, jak popularne koktajle mleczne. Zmiksowane owoce sezonowe z kefirem, mlekiem lub maślanką albo ich roślinnym zamiennikiem to pomysł na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Shake...
Czytaj więcej
Shake to nic innego, jak popularne koktajle mleczne. Zmiksowane owoce sezonowe z kefirem, mlekiem lub maślanką albo ich roślinnym zamiennikiem to pomysł na zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Shake owocowy
Najpopularniejsza wersja to koktajle owocowe. Świeże owoce, najlepiej sezonowe, zmiksuj z mlecznym dodatkiem – zimą można wykorzystać mrożone owoce (mrożonki zawierają już gotowe zestawy owoców). Shake na śniadanie warto wzbogacić namoczonymi wcześniej płatkami owsianymi, zmiksowanymi razem z owocami i mlekiem – pożywne i zdrowe można wypić w biurze albo podczas szkolnej przerwy. Jeśli owoce nie są zbyt słodkie, można do koktajli dodać cukier trzcinowy, miód lub inny składnik słodzący.
Shake to także zdrowa alternatywa dla sklepowych jogurtów – domowy koktajl możesz przygotować na bazie jogurtu naturalnego – proste składniki i tyle cukru, ile potrzebujesz. To także sposób, by podać owoce najmłodszym. Dzieci często niechętnie jedzą truskawki, maliny czy jagody, ponieważ owoce mają lekko kwaśny smak. Delikatnie dosłodzony koktajl wypiją dużo chętniej. Zamiast substancji słodzącej można wykorzystać bardzo dojrzałe banany.
Milkshake
W upalny dzień koktajl przygotuj na bazie zimnego mleka. Przepis na milkshake nie różni się niczym od receptury na zwykły koktajl, mleczną bazę stanowi tu mleko – napój serwuje się na zimno, często z dodatkiem lodów. Truskawkowy milkshake z gałką lodów waniliowych to propozycja letniego deseru lub podwieczorku.