Skrzydełka
Skrzydełka z kurczaka to danie często zamawiane w restauracjach. Jak przygotować je w domu? Mamy kilka pomysłów!
Skrzydełka w miodzie
O lekkiej nutce słodyczy z dodatkiem domowych frytek lub ryżu jaśminowego i surówki z białej kapusty w sosie czosnkowym – to danie, które z pewnością często będzie gościło na waszym stole. Jest niedrogie, łatwe w przygotowaniu i pyszne. Umyte skrzydełka z kurczaka obtocz w marynacie z miodu, sosu sojowego, oliwy z oliwek (po 4 łyżki na kilogram skrzydełek), papryki w proszku (ostrej i słodkiej) oraz ząbka czosnku. Skrzydełka pozostaw w marynacie na ok. 30 minut, a następnie przełóż mięso wraz z sosem do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia i wstaw na rozgrzanego piekarnika na 60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw lub jeśli pieczesz skrzydełka w naczyniu żaroodpornym otwórz je, aby nadać skrzydełkom chrupiąca skórkę.
Skrzydełka z grilla
Koniecznie grilluj je na tacce lub owinięte w folię aluminiową. Marynatę miodową możesz zastąpić także inną, z dodatkiem ziół i ulubionych przypraw. Podobnie przygotujesz skrzydełka pieczone – bez marynaty miodowej, wystarczy posypać mięso papryką słodką, natrzeć solą, dodać odrobinę masła i wstawić do piekarnika. Aby uzyskać niepowtarzalny smak kuchni wschodu, skrzydełka zamarynuj w białym winie z dodatkiem startego imbiru, czosnku, sosu sojowego i chilli. Po zamarynowaniu (najlepiej przez kilka godzin lub nawet całą noc) skrzydełka obtoczone w mieszance mąki i bułki tartej smaż w głębokim tłuszczu na patelni lub we frytkownicy po ok 5 minut z każdej strony. Skrzydełka po azjatycku podawaj z ryżem.