Smażony ryż
Pomysł na szybki i tani obiad? Smażony ryż z warzywami to idealna propozycja, jeśli nie masz czasu na długie godziny w kuchni, a chcesz zjeść coś domowego, zdrowego i...
Czytaj więcej
Pomysł na szybki i tani obiad? Smażony ryż z warzywami to idealna propozycja, jeśli nie masz czasu na długie godziny w kuchni, a chcesz zjeść coś domowego, zdrowego i pożywnego.
Jak zrobić smażony ryż?
Smażony ryż przygotujesz z już ugotowanego ryżu albo surowego. W tej pierwszej wersji rozgrzej na patelni oliwę z oliwek lub łyżkę masła, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty czosnek i wrzuć ugotowany ryż – mieszając dodawaj inne składniki, np. groszek mrożony lub surowy, warzywa mrożone, pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pieczarki.
Możesz też przepłukać surowy ryż i wrzucić na zeszkloną cebulkę. Mieszając podsmażaj przez 5 minut (ryż nie może zbrązowieć), a następnie dodaj bulion lub wodę i duś ok. 20 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodaj inne składniki, np. mrożonkę warzyw chińskich (warzywa możesz przygotować samodzielnie: pokrój w słupki marchewkę, w paski paprykę czerwoną, namoczone wcześniej grzyby shitake, dodaj białą część pora pokrojonego w półtalarki, a na koniec garść ulubionych kiełków).
Dodatki do smażonego ryżu
Możesz wzbogacić danie dodając pokrojony w kostkę i podsmażony filet z kurczaka lub ryby. Ryż smażony z kurczakiem doskonale smakuje z dodatkiem sosu rybnego – dzięki temu składnikowi danie nabierze aromatu i smaku jakim charakteryzuje się kuchnia orientalna. Smażony ryż wymieszany z roztrzepanym jajkiem z odrobiną sosu sojowego. To pomysł na błyskawiczne danie, które zaspokoi głód lepiej niż fast food. Gotową potrawę posyp szczypiorkiem lub kolendrą. Ryż smażony dobrze smakuje także bez charakterystycznych dodatków kuchni orientalnej, takich jak sos sojowy, kiełki czy grzyby shitake, zamiast nich dodaj oregano, bazylię i szczyptę słodkiej sproszkowanej papryki – danie będzie miało łagodniejszy smak.