Ryż
Historia ryżu sięga 6,5 tys. lat p.n.e. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Najprawdopodobniej dziko rosnący ryż można było spotkać w Azji i Ameryce Północnej. Dziś znamy...
Czytaj więcej
Historia ryżu sięga 6,5 tys. lat p.n.e. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Najprawdopodobniej dziko rosnący ryż można było spotkać w Azji i Ameryce Północnej. Dziś znamy niemal 8 tys. gatunków ryżu o różnej wielkości, kształcie i kolorze. Doceniany jest jako źródło energii. Mogą go spożywać również osoby z nietolerancją glutenu. Dania z ryżu powinny się znaleźć w menu osób na dietach odchudzających, ponieważ produkt ten zapewnia na długo uczucie sytości przy niewielkiej kaloryczności.
Co zrobić z ryżu?
Oprócz dodatku do drugiego dania i pomidorowej z ryżem, na świecie istnieje mnóstwo dań z tym produktem w roli głównej. Popularność zyskał dzięki daniom orientalnym i zagranicznym – mowa tu przede wszystkim o sushi i włoskim risotto. Pomysły na ryż w kuchni są wszechstronne, dzięki neutralnemu smakowi ryż nadaje się do dań słodkich, np. ryżu z jabłkami, puddingów, ale także jako dodatek do mięs, ryb i warzyw czy składnik sałatek, dodatek do zup i zapiekanek. W zależności od gatunku ryżu, ziarenka mogą być miękkie i kleiste lub lekko twarde. Kolorowy ryż efektownie prezentuje się w charakterze dodatku lub w sałatkach.