Sos chrzanowy
Sos chrzanowy to klasyka polskiej kuchni. Przygotowuje się go na bazie bulionu oraz śmietany. Sos ma kremową i jednolitą konsystencję oraz charakterystyczny i intensywny aromat. Mimo dominującego smaku, sos...
Czytaj więcej
Sos chrzanowy to klasyka polskiej kuchni. Przygotowuje się go na bazie bulionu oraz śmietany. Sos ma kremową i jednolitą konsystencję oraz charakterystyczny i intensywny aromat. Mimo dominującego smaku, sos dobrze komponuje się z wieloma produktami i może być wszechstronnie wykorzystywany w kuchni.
Przepis na sos chrzanowy
Przygotowanie sosu należy zacząć od wykonania zasmażki z masła oraz mąki. Następnie dodaje się bulion warzywny. Bulion najlepiej dodawać do zasmażki stopniowo, cały czas mieszając, by uniknąć powstawania grudek. Gdy zasmażka połączy się z bulionem tworząc bazę sosu, dodaje się kolejno tarty chrzan, śmietanę oraz przyprawy. Do sosu oprócz soli i pieprzu dodaje się również cukier. Podobnie jak bulion, śmietanę także należy dodawać stopniowo – warto ją wcześniej zahartować, w przeciwnym wypadku mogłaby się zwarzyć. Dodatek śmietany do sosu chrzanowego sprawia, że ma on bardziej wyważony i łagodniejszy smak.
Z czym podawać sos chrzanowy?
Sos chrzanowy podaje się najczęściej do czerwonego mięsa, a zwłaszcza wieprzowiny. Pieczeń z sosem chrzanowym to klasyczne i sprawdzone połączenie. Sos dobrze komponuje się także z drobiem, rybami oraz ziemniakami. Z pewnością urozmaici również wegetariańskie dania.
Sos chrzanowy z powodzeniem można podawać na zimno – doskonale sprawdzi się jako dodatek do wędlin, serów czy jaj. Aby sos nie dominował nad całym daniem, intensywny smak chrzanu można przełamać dodając do dania ogórki kiszone lub konfiturę z żurawiny.