Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kremowy i bardzo aromatyczny sos chrzanowy to niezastąpiony dodatek do pieczonych mięs. Sprawdzi się również do dań z rusztu, pieczonych ziemniaków czy innych grillowanych warzyw.

Składniki

500 ml - bulionu warzywnego
300 ml - śmietany 18%
3 łyżki - masła
4 łyżki - chrzanu tartego
4 łyżki - mąki pszennej
- sól i pieprz

Opis wykonania

Na rozgrzanej patelni lub w rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i smaż do uzyskania złotego koloru.

Następnie stopniowo wlewaj gorący bulion (400 ml), cały czas mieszając zawartość patelni, aby nie powstały grudki. Gotuj na niskiej mocy płyty grzewczej przez ok. 2 minuty.

Śmietanę zahartuj z 100 ml bulionu i wlej do sosu.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.

Bosh Logo
Bosh

Patelnię zestaw z płyty i dodaj chrzan, sól i pieprz do smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ciekawy dodatek do mięs, wyrazisty smak :)
Pafwvcio
Nieziemski sos, chętnie wykorzystam go na grilla :)

Powiązane przepisy