Sos chrzanowy
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Kremowy i bardzo aromatyczny sos chrzanowy to niezastąpiony dodatek do pieczonych mięs. Sprawdzi się również do dań z rusztu, pieczonych ziemniaków czy innych grillowanych warzyw.
Składniki
500 ml - bulionu warzywnego
300 ml - śmietany 18%
3 łyżki - masła
4 łyżki - chrzanu tartego
4 łyżki - mąki pszennej
- sól i pieprz
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na rozgrzanej patelni lub w rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i smaż do uzyskania złotego koloru.
Następnie stopniowo wlewaj gorący bulion (400 ml), cały czas mieszając zawartość patelni, aby nie powstały grudki. Gotuj na niskiej mocy płyty grzewczej przez ok. 2 minuty.
Śmietanę zahartuj z 100 ml bulionu i wlej do sosu.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
Patelnię zestaw z płyty i dodaj chrzan, sól i pieprz do smaku.
Komentarze