Sos chrzanowy

4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Na rozgrzanej patelni lub w rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i smaż do uzyskania złotego koloru.

Następnie stopniowo wlewaj gorący bulion (400 ml), cały czas mieszając zawartość patelni, aby nie powstały grudki. Gotuj na niskiej mocy płyty grzewczej przez ok. 2 minuty.
Śmietanę zahartuj z 100 ml bulionu i wlej do sosu.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.


Patelnię zestaw z płyty i dodaj chrzan, sól i pieprz do smaku.
Komentarze