Sos do ryb
W większości mięso ryb jest delikatne w smaku, dlatego aby podkreślić ich smak warto zdecydować się na dodatek sosu. Dobrze dobrany nie tylko podkreśli ich smak, ale również nada...
Czytaj więcej
W większości mięso ryb jest delikatne w smaku, dlatego aby podkreślić ich smak warto zdecydować się na dodatek sosu. Dobrze dobrany nie tylko podkreśli ich smak, ale również nada wyrazistości i spójności całemu daniu. Z tego względu podczas doboru sosu warto wziąć pod uwagę nie tylko rodzaj i smak ryby, ale również pozostałych składników dania.
Jaki sos pasuje do ryb?
Do podkreślenia smaku ryby doskonale sprawdzi się oliwa, koperek, czosnek, cytryna, pomidory, zioła prowansalskie, musztarda czy jogurt. Wszystkie wymienione składniki można wykorzystać jako bazę sosu. Najprostszym i najbardziej uniwersalnym sosem będzie oliwa lub jogurt połączone z sokiem z cytryny oraz koperkiem. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać do sosu jeszcze czosnek oraz chili. Do łososia i śledzi doskonale sprawdzi się musztardowy sos z niewielką ilością miodu. Białe ryby będą doskonale smakowały z dodatkiem sosu pomidorowego, tysiąca wysp lub ziołowego. Do dań z wykorzystaniem ryb z powodzeniem można wykorzystać również ostry sos chili, pikantny sos chrzanowy oraz klasyczny sos czosnkowy. Do łagodnych dań lepszym wyborem będzie sos śmietanowy. Delikatne mięso ryby można podać również z bardziej egzotycznymi sosami jak orzechowy, pomarańczowy czy ananasowy.