Sos cytrynowo-jogurtowy do ryb
4 porcje
10 min
Łatwe
Lekki i orzeźwiający smak sosu doskonale podkreśli aromat ryby.
Składniki
1 szklanka jogurtu naturalnego
Skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka curry
Szczypta cukru
Szczypta chilli
Sól i pieprz do smaku
Sos cytrynowo-jogurtowy do ryb
Sos cytrynowo-jogurtowy do ryb
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kwaśny smak cytryny świetnie pasuje do dań rybnych. Sos jest elementem łączącym całe danie, dlatego należy starannie dobierać go do wykorzystanych składników.
Opis przygotowania:
- Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i skrop oliwą. Odstaw na około 5 minut.
- Koperek posiekaj.
- Jogurt połącz ze wszystkimi składnikami i dopraw do smaku solą i pieprzem.
TIP
- Cytrynę możesz zamienić na limonkę.
- Jeśli nie lubisz surowej cebuli sparz ją wrzątkiem prze dodaniem do jogurtu.
Komentarze