Sos dyniowy

Sos dyniowy

 

Tym, którym dynia kojarzy się wyłącznie ze słodką zupą serwowaną w przedszkolu, pragniemy uświadomić, że od tego czasu kuchnia poszła do przodu, wykorzystując całe spektrum możliwości dyni. Od dań na słodko, np. ciasta z dynią, przez wytrawne zupy dyniowe, curry z dynią aż po dyniowy sos do makaronu. Szybkie danie z dynią to przebój jesiennej kuchni.

Sos dyniowy – przepis

Przepis na sos dyniowy do makaronu przygotujesz z zaledwie kilku składników: puree z dyni (najlepiej z miękkiej dyni hokkaido), cebuli czosnku, odrobiny świeżego imbiru, kurkumy i oliwy z oliwek. Amatorzy ostrych smaków uzyskają pikantny sos dyniowy dodając do puree odrobinę pieprzy cayenne i świeżej papryczki chili. Orientalny smak uzyskasz dodając do musu zamiast wody mleko kokosowe, a makaron ozdobisz listkami kolendry. Makaron z sosem z dyni udekoruj zgrillowanymi   plastrami wędzonego bekonu lub plasterkami kiełbasy chorizo.

Dynia – właściwości

Jesienią i zimą, kiedy dynia jest jeszcze dostępna, warto wykorzystać jej właściwości. Dynia to skarbnica witamin i minerałów: cynku, kwasu foliowego, witaminy B6, C, A, E, K, ma niewiele kalorii, a jej delikatny smak pozwala wykorzystać ją zarówno do przygotowania dań na słodko i wytrawnych. Warto włączyć ją do menu, kiedy mamy problemy ze złym cholesterolem, a serce nie pracuje tak jak trzeba. Dynia wspomaga odporność i jest pomocna w walce z pasożytami. Istnieje aż 45 odmian dyni o różnych smakach i wielkościach -   duży okaz można podzielić na kilka porcji i zamrozić albo przechowywać w słoikach w formie musu (mus można także zamrozić). Złocista dynia pod ręką to baza do wielu pysznych dań, np. sosu dyniowego do makaronu, kiedy pojawią się niespodziewani goście – przygotujesz go w mniej niż pół godziny.