Makaron z serem i sosem dyniowo-pigwowym
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Makaron z serem i sosem dyniowo-pigwowym
Makaron z serem i sosem dyniowo-pigwowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W garnku o grubym dnie rozpuścić cukier. Dodać do tego pokrojoną dynię i mieszać do momentu, gdy dynia zacznie puszczać sok. Gotować pod przykryciem 20 min. Po tym czasie dodać pigwę i gotować razem przez kolejne 15 min. Zdjąć z palnika. Wystudzić przez chwilę. Po tym czasie rozgnieść widelcem dynię z pigwą, tak by większe kawałki się rozpadły. Postawić garnek z powrotem na palniku i dalej gotować ok. 15 min bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu zredukowania i otrzymania gęstego sosu. Na koniec dodać szczyptę soli, miód, skórkę z cytryny oraz sok. Zagotować wodę z mlekiem oraz cukrem. Wsypać makaron. Gotować ok. 10 min - tak by makaron był al dente. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać gęstym dyniowo-pigwowym sosem, na to pokruszyć kwaśny biały ser. Na wierzch posypać suszoną pigwą.
Komentarze