Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z serem i sosem dyniowo-pigwowym

Makaron z serem i sosem dyniowo-pigwowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron na słodko? Czemu nie! Niekwestionowaną królową jest dynia, w połączeniu z... pigwą! Makaron z twarogiem ma wiele odsłon, ale ta jest naprawdę wyjątkowa!

Składniki

200 g dyni pokrojonej na małe kawałki
2 łyżka cukier dark muscovado
100 g pigwy już oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
3 łyżka miód
2 łyżeczka skórka z cytryny
2 łyżka sok z cytryny
1 szczypta sól
250 g makaron spaghetti
250 ml mleko
1 l woda
2 łyżka brązowy cukier
100 g biały, chudy twaróg
1 garść suszona pigwa

Opis wykonania

W garnku o grubym dnie rozpuścić cukier. Dodać do tego pokrojoną dynię i mieszać do momentu, gdy dynia zacznie puszczać sok. Gotować pod przykryciem 20 min. Po tym czasie dodać pigwę i gotować razem przez kolejne 15 min. Zdjąć z palnika. Wystudzić przez chwilę. Po tym czasie rozgnieść widelcem dynię z pigwą, tak by większe kawałki się rozpadły. Postawić garnek z powrotem na palniku i dalej gotować ok. 15 min bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu zredukowania i otrzymania gęstego sosu. Na koniec dodać szczyptę soli, miód, skórkę z cytryny oraz sok. Zagotować wodę z mlekiem oraz cukrem. Wsypać makaron. Gotować ok. 10 min - tak by makaron był al dente. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać gęstym dyniowo-pigwowym sosem, na to pokruszyć kwaśny biały ser. Na wierzch posypać suszoną pigwą.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Szybki obiad? To z tego przepisu ;)
zielone_obloczki
Bardzo dobry makaron. Ser idealnie tu pasuje