Sos pomidorowo-paprykowy
Ten sos to znakomita alternatywa dla wszechobecnego ketchupu. Wyróżnia go głębszy i bardziej wyrazisty smak. Z łatwością można go przygotować samodzielnie. Sos paprykowo-pomidorowy sprawdzi się do potraw z grilla,...
Czytaj więcej
Ten sos to znakomita alternatywa dla wszechobecnego ketchupu. Wyróżnia go głębszy i bardziej wyrazisty smak. Z łatwością można go przygotować samodzielnie. Sos paprykowo-pomidorowy sprawdzi się do potraw z grilla, sałatek, kanapek, placków, tostów, omletów. Jego dodatek wzbogaci również smak potrawek i gulaszy.
Przepis na sos pomidorowo-paprykowy
Do przygotowania sosu wystarczą pomidory, papryki, bazylia lub inne ulubione zioła oraz trochę cukru i octu. Opcjonalnie można dodać do niego także cebulę oraz czosnek. Umyte i pokrojone warzywa na sos należy poddusić z dodatkiem przypraw na maśle lub oleju, aż będą miękkie. Jeszcze ciepłe należy zmiksować.
Innym sposobem na przygotowanie sosu pomidorowo-paprykowego jest wykorzystanie piekarnika i upieczenie w nim papryk. Smak pieczonej papryki różni się od tej duszonej. Następnie należy zdjąć skórki z papryk oraz pomidorów. Po tym wystarczy już tylko zmiksować wszystkie składniki na gładki sos. Aby nadać ostrości można dodać papryczkę chilli.