Domowy sos paprykowo-pomidorowy
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Świetny do kanapek z mięsem, a także pieczonych lub grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z nim wołowina, a także schab.
Składniki
1 czerwona papryka
5 pomidorów (najlepiej malinowych)
2 cebule (białe lub czerwone)
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka masła
Szczypta soli, pieprzu i chili
Domowy sos paprykowo-pomidorowy
Domowy sos paprykowo-pomidorowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sos z papryki i pomidora to standardowe rozwiązanie. My proponujemy dodatek karmelizowanej cebuli, której słodycz wydobędzie niepowtarzalny smak z przetworów pomidorowych.
Opis przygotowania:
- Warzywa umyj i drobno posiekaj.
- Do rondla wsyp cukier i po chwili dorzuć posiekaną cebulę. Podlej całość odrobiną wody.
- Mieszając duś cebulę z cukrem, aż cukier się roztopi, a cebula lekko przyrumieni.
- Do rondla dodaj masło, pozostałe warzywa, odrobinę wody i całość duś około 15 minut (do miękkości warzyw).
- Dopraw solą, pieprzem i chili, całość zblenduj za pomocą blendera na gładki sos.
- Przelej do słoiczka i szczelnie zamknij lub pozostaw do przestudzenia i podawaj.
TIP DIETETYCZNY
- Przetwory z pomidorów i papryki zawierają duże ilości likopenu – substancji działającej przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Ponadto jest on lepiej przyswajalny dla organizmu, gdy poddaje się go obróbce termicznej niż gdy pochodzi ze świeżych warzyw.
Komentarze