Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy sos paprykowo-pomidorowy

Opis wykonania

Świetny do kanapek z mięsem, a także pieczonych lub grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z nim wołowina, a także schab.

Sos z papryki i pomidora to standardowe rozwiązanie. My proponujemy dodatek karmelizowanej cebuli, której słodycz wydobędzie niepowtarzalny smak z przetworów pomidorowych.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa umyj i drobno posiekaj.
  2. Do rondla wsyp cukier i po chwili dorzuć posiekaną cebulę. Podlej całość odrobiną wody.
  3. Mieszając duś cebulę z cukrem, aż cukier się roztopi, a cebula lekko przyrumieni.
  4. Do rondla dodaj masło, pozostałe warzywa, odrobinę wody i całość duś około 15 minut (do miękkości warzyw).
  5. Dopraw solą, pieprzem i chili, całość zblenduj za pomocą blendera na gładki sos.
  6. Przelej do słoiczka i szczelnie zamknij lub pozostaw do przestudzenia i podawaj.

TIP DIETETYCZNY

  • Przetwory z pomidorów i papryki zawierają duże ilości likopenu – substancji działającej przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Ponadto jest on lepiej przyswajalny dla organizmu, gdy poddaje się go obróbce termicznej niż gdy pochodzi ze świeżych warzyw.