Strudel

Strudel

 

Strudel to ciasto kojarzone z kuchnią austriacko-niemiecką, przypomina roladę z cienkiego ciasta z nadzieniem jabłkowym. Strudel to również odmiana rolady, ale przygotowana z ciasta drożdżowego, najczęściej nadziewana serem lub makiem.

Strudel – przepis

Przepis na strudel klasyczny zawiera mąkę, jajka, masło, mleko i odrobinę octu – tajemnicą strudla jest cieniutko rozwałkowane lub rozciągnięte ciasto – podobno przez odpowiednio przygotowane ciasto można czytać gazetę leżącą pod spodem. Do strudla można też użyć ciasta kruchego, cienko rozwałkowanego. Można także wykorzystać gotowe ciasto filo lub francuskie.

Strudel z jabłkami

Strudel jabłkowy z nadzieniem z obranych i pokrojonych w cienkie plasterki jabłek, rodzynek i cynamonu to najpopularniejsza odmiana ciasta, które wyglądem przypomina nieco roladę. Jabłkowe nadzienie otoczone cienką warstwą ciasta doskonale smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych lub sosem waniliowym.

Strudel z serem i makiem

Strucla z serem i strucla z makiem to ciasta zrobione na bazie drożdżowego. Strucla z ciasta drożdżowego nie wymaga wałkowania ciasta na cieniutką bazę. Na wyrośnięte i rozwałkowane ciasto należy rozsmarować twaróg utarty z cukrem i żółtkiem. Ciasto podzielić na pół, a następnie oba kawałki zrolować i pleć jak warkocz. Podobnie przygotowuje się struclę z makiem – jako nadzienie można użyć gotowej masy makowej z puszki. Ciasto napełnione nadzieniem zawijamy w roladę lub, podobnie jak w strucli serowej, zaplatamy warkocz.


Niestety nie znaleziono nic pasującego do wyszukiwania