Szampan
Skąd pochodzi szampan? Ten rodzaj ekskluzywnego wina musującego produkowany jest we francuskim regionie zwanym Szampanią – stąd jego nazwa. Szampan ma w zachodniej kulturze duże znaczenie symboliczne, związane przede...
Czytaj więcej
Skąd pochodzi szampan?
Ten rodzaj ekskluzywnego wina musującego produkowany jest we francuskim regionie zwanym Szampanią – stąd jego nazwa. Szampan ma w zachodniej kulturze duże znaczenie symboliczne, związane przede wszystkim ze świętowaniem ważnych uroczystości lampką szampana. Pojawia się w Sylwestra, by uczcić Nowy Rok, a także na weselach, bankietach i przyjęciach. Kojarzony jest z luksusem i elegancją, a także „wyższymi sferami”.
Trunek ten produkowany jest tzw. metodą szampańską, która polega na podwójnej fermentacji, z których pierwsza zachodzi w kadziach, a druga już w butelkach. Podczas drugiej fermentacji powstają pęcherzyki powietrza, czyli uwielbiane przez wielu bąbelki.
Warto pamiętać o sposobie podania szampana. Powinien być serwowany z wysokich i wąskich kieliszkach, tzw. szampanówkach. Prócz tego trunek musi mieć odpowiednią temperaturę – w przypadku szampana to 6-8° C.
Jak smakuje szampan?
Bardzo podobnie do białego wina – różnicą są bąbelki. Również szampan – podobnie jak wino – można podzielić na wytrawny, półwytrawny, słodki i półsłodki, w zależności od zawartości cukru. Możemy więc wybrać odpowiedni rodzaj do swoich preferencji smakowych. Jak wybrać dobry szampan? Przede wszystkim należy pamiętać, że szampanem można nazwać jedynie te wina musujące, które zostały wyprodukowane w Szampanii i właśnie to potwierdza oryginalność trunku. Wybierając szampan warto zwrócić na to szczególną uwagę. Kolejną istotną kwestią jest oczywiście rocznik.