Sznycel
Sznycel wiedeński to jedno z najpopularniejszych i najłatwiejszych dań. Rozbity płat cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z sałatką z ziemniaków lub puree ziemniaczanym, plasterkiem...
Czytaj więcej
Sznycel wiedeński to jedno z najpopularniejszych i najłatwiejszych dań. Rozbity płat cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z sałatką z ziemniaków lub puree ziemniaczanym, plasterkiem lub ćwiartką cytryny i opcjonalnie gałązką pietruszki.
Przepis na sznycel wiedeński
Do przygotowania austriackiego sznycla używa się chudego mięsa cielęcego. Przepis na sznycel przypomina doskonale znany sposób na przyrządzenie schabowego, zwłaszcza, że zamiast cielęciny można też użyć schabu. Rozbite mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Możesz zrezygnować z mąki i panierować sznycle tylko w bułce tartej albo obtoczyć mięso w mące i dopiero w jajku, na koniec panierując je w bułce. Sznycle smaż na rozgrzanym maśle.
Sznycel po wiedeńsku z jajkiem sadzonym przygotowuje się tak samo, na samym końcu układamy na kotlecie podsmażone wcześniej jajko.