Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sznycel

Sznycel

Sznycel wiedeński to jedno z najpopularniejszych i najłatwiejszych dań. Rozbity płat cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z sałatką z ziemniaków lub puree ziemniaczanym, plasterkiem...

Czytaj więcej
Sznycel
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Sznycel wiedeński to jedno z najpopularniejszych i najłatwiejszych dań. Rozbity płat cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z sałatką z ziemniaków lub puree ziemniaczanym, plasterkiem lub ćwiartką cytryny i opcjonalnie gałązką pietruszki.

Przepis na sznycel wiedeński

Do przygotowania austriackiego sznycla używa się chudego mięsa cielęcego. Przepis na sznycel przypomina doskonale znany sposób na przyrządzenie schabowego, zwłaszcza, że zamiast cielęciny można też użyć schabu. Rozbite mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Możesz zrezygnować z mąki i panierować sznycle tylko w bułce tartej albo obtoczyć mięso w mące i dopiero w jajku, na koniec panierując je w bułce. Sznycle smaż na rozgrzanym maśle.

Sznycel po wiedeńsku z jajkiem sadzonym przygotowuje się tak samo, na samym końcu układamy na kotlecie podsmażone wcześniej jajko.