Szyszki z ryżu

Szyszki z ryżu

 

Dla niektórych szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa. Ten prosty do wykonania deser pojawia się jako smaczna ozdoba niejednego świątecznego stołu. Ich kusząca słodycz sprawia, że trudno jest się im oprzeć, a oryginalny kształt od razu przykuwa wzrok.

Jak zrobić szyszki z ryżu

Te słodkie szyszki można zrobić już na bazie zaledwie 3 składników:

·       ryżu preparowanego (zwanego również dmuchanym lub chrupiącym)

·       krówek bądź kajmaku

·       masła

Oczywiście przepis na szyszki z ryżu możemy dostosować do własnych upodobań. Powyższe składniki pozwolą na wykonanie wersji klasycznej. Równie dobrze możemy jednak użyć innych preparowanych zbóż – np. amarantusa. Jeśli chcemy, żeby nasze szyszki były ciemniejsze, możemy dodać kakao, a dla uzyskania specjalnego, świątecznego aromatu dorzucić odrobinę cynamonu. Przy takich dodatkach oprócz ciekawszego smaku danie zyska również prozdrowotne właściwości. W końcu zarówno cynamon, jak i kakao wykazują działanie przeciwzapalne.

Procedura jest prosta. Podgrzewamy masę krówkową z masłem, wrzucamy do niej ryż i ewentualne dodatki. Całość pozostawiamy do lekkiego ostudzenia tak, aby móc przystąpić do swobodnego formowania szyszek. Kształtowanie szyszek z ryżu dla dzieci może być wspaniałą zabawą i formą zaangażowania ich w przygotowania świąteczne! Ulepione szyszki będą się pięknie prezentować w papilotkach do muffinek lub wyłożone elegancko w miseczce. A jeśli szukasz inspiracji i chcesz być pewien odpowiednich proporcji składników, koniecznie sprawdź nasze przepisy.