Szyszki z ryżu
Dla niektórych szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa. Ten prosty do wykonania deser pojawia się jako smaczna ozdoba niejednego świątecznego stołu. Ich kusząca słodycz sprawia, że trudno jest...
Czytaj więcej
Dla niektórych szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa. Ten prosty do wykonania deser pojawia się jako smaczna ozdoba niejednego świątecznego stołu. Ich kusząca słodycz sprawia, że trudno jest się im oprzeć, a oryginalny kształt od razu przykuwa wzrok.
Jak zrobić szyszki z ryżu
Te słodkie szyszki można zrobić już na bazie zaledwie 3 składników:
· ryżu preparowanego (zwanego również dmuchanym lub chrupiącym)
· krówek bądź kajmaku
· masła
Oczywiście przepis na szyszki z ryżu możemy dostosować do własnych upodobań. Powyższe składniki pozwolą na wykonanie wersji klasycznej. Równie dobrze możemy jednak użyć innych preparowanych zbóż – np. amarantusa. Jeśli chcemy, żeby nasze szyszki były ciemniejsze, możemy dodać kakao, a dla uzyskania specjalnego, świątecznego aromatu dorzucić odrobinę cynamonu. Przy takich dodatkach oprócz ciekawszego smaku danie zyska również prozdrowotne właściwości. W końcu zarówno cynamon, jak i kakao wykazują działanie przeciwzapalne.
Procedura jest prosta. Podgrzewamy masę krówkową z masłem, wrzucamy do niej ryż i ewentualne dodatki. Całość pozostawiamy do lekkiego ostudzenia tak, aby móc przystąpić do swobodnego formowania szyszek. Kształtowanie szyszek z ryżu dla dzieci może być wspaniałą zabawą i formą zaangażowania ich w przygotowania świąteczne! Ulepione szyszki będą się pięknie prezentować w papilotkach do muffinek lub wyłożone elegancko w miseczce. A jeśli szukasz inspiracji i chcesz być pewien odpowiednich proporcji składników, koniecznie sprawdź nasze przepisy.