Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szyszki z ryżu to przepyszny smakołyk z dzieciństwa. Przygotowany na bazie krówek lub masy kajmakowej i preparowanego ryżu w formie niewielkich kulek w kształcie szyszek. Tego typu szyszki robi się bardzo łatwo i szybko.

Składniki

90 g - ryżu preparowanego
300 g - masy kajmakowej
1 łyżka - kakao

Opis wykonania

1

Masę kajmakową wlej do rondla i podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej mieszając, aby masa się nie przypaliła.

2

Połowę masy wlej do miski i wsyp do niej połowę ryżu. Wymieszaj.

Lekko zwilż dłonie wodą. Nabieraj większe porcje ryżu i formuj na kształt szyszek.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
3

Do pozostałej masy kajmakowej dodaj kakao i ponownie podgrzej. Dodaj drugą część ryżu i uformuj szyszki.

Gotowe szyszki odstaw do lodówki, aby zastygły.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Toporkiewicz
U mnie w wersji czekoladowej
Marzenna
Moje są bardziej kakaowe. Pyszne na deser bez pieczenia i męczenia.
KarolK
Wszyscy kochamy szyszki, bardzo łatwo i szybko je zrobić, polecam nawet dla początkujących.