Szyszki z ryżu preparowanego
![Szyszki z ryżu preparowanego](https://akademiasmaku.pl/storage/7466/conversions/szyszki-z-ryzu-preparowanego-4635-single.webp)
4 porcje
40 min
Łatwe
Szyszki z ryżu to przepyszny smakołyk z dzieciństwa. Przygotowany na bazie krówek lub masy kajmakowej i preparowanego ryżu w formie niewielkich kulek w kształcie szyszek. Tego typu szyszki robi się bardzo łatwo i szybko.
Składniki
90 g - ryżu preparowanego
300 g - masy kajmakowej
1 łyżka - kakao
Szyszki z ryżu preparowanego
Szyszki z ryżu preparowanego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9075/conversions/ZsVMxNiqhF1JVo-thumb.webp)
Masę kajmakową wlej do rondla i podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej mieszając, aby masa się nie przypaliła.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9076/conversions/5Kr1K396JnADKb-thumb.webp)
Połowę masy wlej do miski i wsyp do niej połowę ryżu. Wymieszaj.
Lekko zwilż dłonie wodą. Nabieraj większe porcje ryżu i formuj na kształt szyszek.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9077/conversions/f07CxEjsdXasFW-thumb.webp)
Do pozostałej masy kajmakowej dodaj kakao i ponownie podgrzej. Dodaj drugą część ryżu i uformuj szyszki.
Gotowe szyszki odstaw do lodówki, aby zastygły.
Komentarze