Szyszki z ryżu preparowanego
4 porcje
40 min
Łatwe
Szyszki z ryżu to przepyszny smakołyk z dzieciństwa. Przygotowany na bazie krówek lub masy kajmakowej i preparowanego ryżu w formie niewielkich kulek w kształcie szyszek. Tego typu szyszki robi się bardzo łatwo i szybko.
Składniki
90 g - ryżu preparowanego
300 g - masy kajmakowej
1 łyżka - kakao
Szyszki z ryżu preparowanego
Szyszki z ryżu preparowanego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masę kajmakową wlej do rondla i podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Połowę masy wlej do miski i wsyp do niej połowę ryżu. Wymieszaj.
Lekko zwilż dłonie wodą. Nabieraj większe porcje ryżu i formuj na kształt szyszek.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Do pozostałej masy kajmakowej dodaj kakao i ponownie podgrzej. Dodaj drugą część ryżu i uformuj szyszki.
Gotowe szyszki odstaw do lodówki, aby zastygły.
Komentarze