Tort urodzinowy
Lubisz piec i chcesz przygotować własnoręcznie domowy tort urodzinowy? To nic trudnego, efektowne ciasto czekoladowe z kremem czy tort owocowy są w zasięgu Twoich możliwości! Własnoręcznie przygotowany tort na...
Czytaj więcej
Lubisz piec i chcesz przygotować własnoręcznie domowy tort urodzinowy? To nic trudnego, efektowne ciasto czekoladowe z kremem czy tort owocowy są w zasięgu Twoich możliwości!
Własnoręcznie przygotowany tort na urodziny sprawi, że ten dzień będzie jeszcze bardziej wyjątkowy. Jakie ciasto wybrać: popularny tort zielony mech z barwionego szpinakiem ciasta i dodatkiem owoców granatu i borówki, biszkopt przekładany czekoladowym kremem w stylu nutelli z dodatkiem wiśni z likieru, waniliowy tort z kolorową posypką, tęczowy tort z barwionych biszkoptów, tort z masą kajmakową, bananami i dżemem z czarnej porzeczki – to tylko kilka propozycji na tort urodzinowy!
Biszkopt do tortu
Klasyczny tort na urodziny wykonany z ciasta biszkoptowego, przełożony masą i udekorowany odświętnie choć wygląda na skomplikowane dzieło kulinarne, wcale nie jest takim trudnym ciastem. Jeśli pieczenie biszkoptu nastręcza trudności, można zastąpić go kupionym, choć domowy puszysty i świeży biszkopt jest o wiele smaczniejszy. Aby biszkopt nie opadł w trakcie pieczenia, trzymaj się dokładnie proporcji składników i pamiętaj, by były one w temperaturze pokojowej. Ciasto może opaść także, gdy białka nie są dostatecznie dobrze ubite lub temperatura pieczenia jest zbyt niska. Biszkopt do tortu warto przygotować dzień wcześniej.
Czym nasączyć biszkopt?
Torty z cukierni bywają nasączane ciężkimi alkoholowymi likierami. Przygotowując samemu tort na urodziny możesz wykorzystać likier, lekki alkohol, a ciasto dla dzieci nasączysz zieloną herbatą z dodatkiem limonki i mięty. Ciężkie kremowe masy na bazie masła warto zastąpić serkiem mascarpone ubitym ze słodką śmietanką i cukrem waniliowym, do takiej masy możesz dodać wiórki kokosowe, płatki czekoladowe czy posiekaną w drobne kawałki brzoskwinię z puszki. Aby tort nie był zbyt słodki, zamiast nasączać biszkopt likierem, można ciasto posmarować kwaśną konfiturą: z czarnej porzeczki, jeżynową lub malinową – cienka warstwa owocowego smarowidła przełamie słodycz masy.
Dekoracja tortu
Jako dekorację i wykończenie tortu urodzinowego ułóż świeże owoce. Dekoracje do tortów wykonane z kolorowego ciasta opłatkowego lub cienkich płatków czekoladowych można także kupić w sklepie albo udekorować masą wykorzystywaną do przekładania tortu, formując ozdobne kształty specjalnym workiem cukierniczym lub szprycą. Przepis na tort urodzinowy dostosowany do gustu jubilata będzie miłym prezentem i sprawi mnóstwo radości.