Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Lubisz piec i chcesz przygotować własnoręcznie domowy tort urodzinowy? To nic trudnego, efektowne ciasto czekoladowe z kremem czy tort owocowy są w zasięgu Twoich możliwości! Własnoręcznie przygotowany tort na...

Czytaj więcej
Tort urodzinowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Lubisz piec i chcesz przygotować własnoręcznie domowy tort urodzinowy? To nic trudnego, efektowne ciasto czekoladowe z kremem czy tort owocowy są w zasięgu Twoich możliwości!

Własnoręcznie przygotowany tort na urodziny sprawi, że ten dzień będzie jeszcze bardziej wyjątkowy. Jakie ciasto wybrać: popularny tort zielony mech z barwionego szpinakiem ciasta i dodatkiem owoców granatu i borówki, biszkopt przekładany czekoladowym kremem w stylu nutelli z dodatkiem wiśni z likieru, waniliowy tort z kolorową posypką, tęczowy tort z barwionych biszkoptów, tort z masą kajmakową, bananami i dżemem z czarnej porzeczki – to tylko kilka propozycji na tort urodzinowy!

Biszkopt do tortu

Klasyczny tort na urodziny wykonany z ciasta biszkoptowego, przełożony masą i udekorowany odświętnie choć wygląda na skomplikowane dzieło kulinarne, wcale nie jest takim trudnym ciastem. Jeśli pieczenie biszkoptu nastręcza trudności, można zastąpić go kupionym, choć domowy puszysty i świeży biszkopt jest o wiele smaczniejszy. Aby biszkopt nie opadł w trakcie pieczenia, trzymaj się dokładnie proporcji składników i pamiętaj, by były one w temperaturze pokojowej. Ciasto może opaść także, gdy białka nie są dostatecznie dobrze ubite lub temperatura pieczenia jest zbyt niska. Biszkopt do tortu warto przygotować dzień wcześniej.

Czym nasączyć biszkopt?

Torty z cukierni bywają nasączane ciężkimi alkoholowymi likierami. Przygotowując samemu tort na urodziny możesz wykorzystać likier, lekki alkohol, a ciasto dla dzieci nasączysz zieloną herbatą z dodatkiem limonki i mięty. Ciężkie kremowe masy na bazie masła warto zastąpić serkiem mascarpone ubitym ze słodką śmietanką i cukrem waniliowym, do takiej masy możesz dodać wiórki kokosowe, płatki czekoladowe czy posiekaną w drobne kawałki brzoskwinię z puszki. Aby tort nie był zbyt słodki, zamiast nasączać biszkopt likierem, można ciasto posmarować kwaśną konfiturą: z czarnej porzeczki, jeżynową lub malinową – cienka warstwa owocowego smarowidła przełamie słodycz masy.

Dekoracja tortu

Jako dekorację i wykończenie tortu urodzinowego ułóż świeże owoce. Dekoracje do tortów wykonane z kolorowego ciasta opłatkowego lub cienkich płatków czekoladowych można także kupić w sklepie albo udekorować masą wykorzystywaną do przekładania tortu, formując ozdobne kształty specjalnym workiem cukierniczym lub szprycą. Przepis na tort urodzinowy dostosowany do gustu jubilata będzie miłym prezentem i sprawi mnóstwo radości.