Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tort

Tort

Zdobione, wykwintne ciasto w kształcie koła przygotowywane było na specjalne okazje już w starożytności. Dziś klasyczny tort to najczęściej biszkopt nasączony ponczem i przekładany masą. Historia i rodzaje tortów...

Czytaj więcej
Tort
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zdobione, wykwintne ciasto w kształcie koła przygotowywane było na specjalne okazje już w starożytności. Dziś klasyczny tort to najczęściej biszkopt nasączony ponczem i przekładany masą.

Historia i rodzaje tortów

Pierwsze torty przygotowywane były z masy chlebowej, miodu i słodkich bakalii. Za twórców pierwszych tortów takich, jakie znamy obecnie, czyli ciasta przekładanego kremem, uważa się Włochów. Do Polski tort trafił wraz królową Boną w XVI wieku. Tort jako ciasto przygotowywane na specjalne uroczystości doczekał się wielu odmian: tort Pavlovej, w którym przekładane warstwy zastąpione zostały bezą, masą kremową i świeżymi owocami, szwarcwaldzki tort czekoladowy z wiśniami znany także pod nazwą „czarny las”, tort Sachera, czyli czekoladowe ciasto z morelową marmoladą polane roztopioną czekoladą, tort Dobosza, na który składają się biszkopt, krem czekoladowy i karmel. Na specjalne przyjęcia, np. wesela przygotowuje się torty piętrowe.

Czym ozdobić tort?

Dekoracja tortów to misterne wykończenie ciasta, dzięki któremu zyskuje ono piękną formę. Dopasowana jest najczęściej do okoliczności, na które tort został przygotowany – tort weselny, na komunię i chrzciny najczęściej wykończony jest białym kremem oraz ozdobami w delikatnych kolorach – kwiatami z masy czy specjalnych opłatków, figurkami, masami wyciskanymi przez rękawy cukiernicze a także kandyzowanymi i świeżymi owocami oraz jadalnymi kwiatami. Tort urodzinowy ozdabiany jest świeczkami, a torty rocznicowe specjalnymi napisami. Od tego, na jaką okazję zostało przygotowane ciasto zależy, czym nasączyć tort. Zazwyczaj jest to poncz na bazie alkoholu – rumu, brandy lub wódki. Żeby biszkopt był wilgotny, miękki i puszysty, tort dla dziecka najlepiej nasączyć syropem z dodatkiem aromatu pomarańczowego czy waniliowego. Torty domowe można przygotować zastępując ciasto biszkoptowe podłużnymi lekkimi biszkopcikami, a tradycyjne masy kremowe lekką masą, przygotowaną na bazie serka mascarpone i bitej śmietany.

By przełamać słodycz ciasta, jako warstwę wykorzystuje się niskosłodzoną konfiturę o wyraźnym, lekko kwaśnym smaku, np. z czarnych porzeczek. Do dekoracji domowego tortu można wykorzystać dostępne w sklepach gotowe ozdoby z masy lub czekolady, świeże owoce czy kolorowe posypki. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na pyszne domowe torty tradycyjne, a także bezglutenowy tort kokosowy czy tort porzeczkowy z bezą. Tym słodkościom nikt się nie oprze!