Turecka pizza

Turecka pizza

 

Turecka pizza, znana szerzej jako lahmacun, jest tradycyjną potrawą, którą można spotkać w lokalnych fast foodach na ulicach Turcji. Nazywa się ją także pizzą arabską, ponieważ oryginalnie pochodzi z Armenii. To danie typowo mięsne, na bazie cieniutkiego ciasta. Występuje w dwóch postaciach – takiej, w której dodatkiem do mięsa jest cebula i tej, w której dodatkiem jest czosnek. Najczęściej skrapia się jej wierzch sokiem z cytryny lub limonki.

Turecka pizza z mięsem

Podstawą lahmacun jest klasyczne ciasto z mąki pszennej, drożdży, ciepłej wody i oliwy. Farsz do pizzy przyrządza się z mielonej jagnięciny, z dodatkiem czosnku lub cebuli oraz przypraw, takich jak sól, pieprz, cayenne i natka pietruszki. Do farszu dodaje się również rozdrobnione warzywa, takie jak papryka i cukinia. Przygotowane mięso kładzie się na podzielone na porcje i cienko rozwałkowane ciasto. Oryginalnie pizza arabska wypiekana jest w kamiennych piecach. W warunkach domowych można spróbować przygotować ją na gorącym kamieniu lub po prostu w piekarniku, na maksymalnej temperaturze. Wypieczone placki skrapia się sokiem z cytryny lub limonki i posypuje świeżą natką pietruszki. Można je również polać jogurtem.