Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Super alternatywa dla włoskiej pizzy - Turecki fastfood

Składniki

400 g mąka
2 szt. drożdże suszone
1 szklanka ciepła woda
1 łyżeczka cukier
0,5 łyżeczka czosnek granulowany
1 szt. chili
400 g mielona wołowina
1 łyżka kolndra
1 szt. cebula
1 szt. kminek
1 łyżka sok z limonki
1 szt. czosnek ząbek
2 szt. papryka

Opis wykonania

Turecka Pizza - Pide Przepis: Ciasto: 400 g mąki tortowej 2 opakowania drożdży suszonych (po 7g każde) 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kminku (nie mielonego) łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu białego Farsz 1 chilli sok z limonki 400 mielonej wołowiny (łopatka) łyżka kolendry mała szczypta cynamonu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1, 2 papryki czerwone 1/2 łodygi selera sól, pieprz Przybranie: sałata i jogurt Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy sól, pieprz, kminek, wlewamy oliwę. Do szklanki wlewamy 1/5 wody, dodajemy cukier i wsypujemy drożdże mieszamy i odstawiamy na 2 minuty. Dodajemy do mąki, dolewamy 4/5 pozostałej wody i mieszamy. Jeżeli trzeba dolewamy resztę wody. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. skrapiamy oliwą i odstawiamy na 1-2 h. W tym czasie składniki farszu oprócz mięsa i limonki mielimy w blenderze i przecedzamy przez sitko (sos można wykorzystać do innych dań). Odciśnięte warzywa dodajemy do mięsa dodajemy kolendrę, sól pieprz. Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. Ciasto dzielimy na 10 części. każdą część rozwałkujemy na bardzo cienki prostokątny placek. nakładamy farsz zostawiając 1,5cm z brzegu. zawijamy brzegi i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 8-10 min do zarumienienia się ciasta. ozdabiamy sałatką i jogurtem

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iwona Majewska
Przepis naprawdę dobry , nie zawijałam tylko rogów bo bałam się ze się nie upieką