Turecka pizza pide
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Pide - Turecka pizza
Pide - Turecka pizza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Turecka Pizza - Pide Przepis: Ciasto: 400 g mąki tortowej 2 opakowania drożdży suszonych (po 7g każde) 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kminku (nie mielonego) łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu białego Farsz 1 chilli sok z limonki 400 mielonej wołowiny (łopatka) łyżka kolendry mała szczypta cynamonu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1, 2 papryki czerwone 1/2 łodygi selera sól, pieprz Przybranie: sałata i jogurt Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy sól, pieprz, kminek, wlewamy oliwę. Do szklanki wlewamy 1/5 wody, dodajemy cukier i wsypujemy drożdże mieszamy i odstawiamy na 2 minuty. Dodajemy do mąki, dolewamy 4/5 pozostałej wody i mieszamy. Jeżeli trzeba dolewamy resztę wody. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. skrapiamy oliwą i odstawiamy na 1-2 h. W tym czasie składniki farszu oprócz mięsa i limonki mielimy w blenderze i przecedzamy przez sitko (sos można wykorzystać do innych dań). Odciśnięte warzywa dodajemy do mięsa dodajemy kolendrę, sól pieprz. Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. Ciasto dzielimy na 10 części. każdą część rozwałkujemy na bardzo cienki prostokątny placek. nakładamy farsz zostawiając 1,5cm z brzegu. zawijamy brzegi i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 8-10 min do zarumienienia się ciasta. ozdabiamy sałatką i jogurtem
Komentarze