Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Te delikatne pierożki z nadzieniem przygotowywane są najczęściej w okresie świątecznym. Uszka podawane są najczęściej jako dodatek do czerwonego barszczu. Swoją nazwę nazwę zawdzięczają podobieństwu do zwierzęcych uszu. Jaki...

Czytaj więcej
Uszka z grzybami
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Te delikatne pierożki z nadzieniem przygotowywane są najczęściej w okresie świątecznym. Uszka podawane są najczęściej jako dodatek do czerwonego barszczu. Swoją nazwę nazwę zawdzięczają podobieństwu do zwierzęcych uszu.

Jaki farsz do uszek?

Tradycyjne wigilijne uszka przygotowuje się wegetariańskiej z grzybami lub grzybami i kapustą. Jako farsz do uszek można wykorzystać mięso mielone, soczewicę, mięso lub soczewicę połączone z kapustą lub grzybami, hummus a nawet szpinak.

Jak zrobić uszka?

Uszka przygotowuje się z ciasta pierogowego, które otrzymuje się z połączenia mąki, wody oraz żółtek. Część gospodyń podczas wyrabiania stosuje jego wybijanie. Polega ono na uderzaniu w ciasto wałkiem i ponownego wyrabiania ciasta. Taki zabieg powoduje, że ciasto jest delikatne i elastyczne. Następnie z ciasta wykrawa się kwadraty lub koła, na które nakłada się farsz. Tak przygotowane kawałki ciasta składa na pół i zlepia brzegi. Dla lepszego połączenia brzegi można delikatnie zwilżyć wodą. Aby otrzymać charakterystyczny kształt uszek łączy się ze sobą dwa rogi.