Uszka z grzybami
Te delikatne pierożki z nadzieniem przygotowywane są najczęściej w okresie świątecznym. Uszka podawane są najczęściej jako dodatek do czerwonego barszczu. Swoją nazwę nazwę zawdzięczają podobieństwu do zwierzęcych uszu. Jaki...
Czytaj więcej
Te delikatne pierożki z nadzieniem przygotowywane są najczęściej w okresie świątecznym. Uszka podawane są najczęściej jako dodatek do czerwonego barszczu. Swoją nazwę nazwę zawdzięczają podobieństwu do zwierzęcych uszu.
Jaki farsz do uszek?
Tradycyjne wigilijne uszka przygotowuje się wegetariańskiej z grzybami lub grzybami i kapustą. Jako farsz do uszek można wykorzystać mięso mielone, soczewicę, mięso lub soczewicę połączone z kapustą lub grzybami, hummus a nawet szpinak.
Jak zrobić uszka?
Uszka przygotowuje się z ciasta pierogowego, które otrzymuje się z połączenia mąki, wody oraz żółtek. Część gospodyń podczas wyrabiania stosuje jego wybijanie. Polega ono na uderzaniu w ciasto wałkiem i ponownego wyrabiania ciasta. Taki zabieg powoduje, że ciasto jest delikatne i elastyczne. Następnie z ciasta wykrawa się kwadraty lub koła, na które nakłada się farsz. Tak przygotowane kawałki ciasta składa na pół i zlepia brzegi. Dla lepszego połączenia brzegi można delikatnie zwilżyć wodą. Aby otrzymać charakterystyczny kształt uszek łączy się ze sobą dwa rogi.