Uszka

Uszka

 

Uszka to niewielkich rozmiarów pierogi. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi powstającemu poprzez sklejenie ze sobą dwóch końców pierożka. Uszka podaję się głównie w okresie Bożego Narodzenia.

Czerwony barszcz z uszkami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Jak najbardziej można delektować się nimi nie tylko w święta. Uszka można podawać również jako samodzielne danie. Ugotowane uszka, podsmażone z dodatkiem masła oraz warzyw będą pożywnym posiłkiem. Uszka można wykorzystać również jako składnik sałatki.

Jaki farsz do uszek?

Tradycyjny przepis na uszka do wigilijnego barszczu zakłada przygotowanie farszu z kapusty oraz grzybów. Innym nadzieniem mogą być podsmażone z cebulką pieczarki. W święta można skusić się na barszcz z dodatkiem uszek z mięsem mielonym.

Uszka można przygotować również z nietypowym farszem, np. z białym serem, z kaszą, ze szpinakiem lub szpinakiem z dodatkiem sera ricotta lub typu feta. Uszka z nietypowym farszem sprawdzą się do sałatek i uszek podanych jako samodzielne danie.