Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Uszka z mięsem

Uszka z mięsem

Czerwony barszcz z uszkami z mięsem to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Pojawia się na naszych stołach zarówno w święta jak i w powszednie dni. Jakie mięso wybrać...

Czytaj więcej
Uszka z mięsem
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Czerwony barszcz z uszkami z mięsem to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Pojawia się na naszych stołach zarówno w święta jak i w powszednie dni.

Jakie mięso wybrać na farsz do uszek?

W kwestii wyboru rodzaju mięsa wykorzystywanego na farsz do uszek wiele zależy od indywidualnych preferencji. Jako farsz do uszek sprawdzi się drób, wieprzowina, wołowina oraz wołowina wymieszana z wieprzowiną. Najważniejsze jest by wybrane mięso było wysokiej jakości i bez nadmiernej ilości tłuszczu.

Jak przygotować farsz do uszek z mięsem?

Niezależnie od wybranego rodzaju mięsa należy je ugotować w wodzie. Jak najbardziej można wykorzystać również mięso pozostałe po gotowaniu wywaru np. na zupę. Takie mięso po zmieleniu na maszynce będzie soczyste i zwarte. Mięso podsmażone na patelni może być sypkie i suche. Aby wzbogacić smak mięsnego farszu dodaje się do niego podsmażoną cebulę, majeranek oraz pieprz i sól. Podczas przygotowywania farszu warto dodać do niego niewielką ilość wywaru powstałego podczas gotowania mięsa. Dzięki temu farsz będzie miał przyjemną konsystencję i nie zrobi się suchy po ugotowaniu uszek.