Uszka z mięsem
Czerwony barszcz z uszkami z mięsem to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Pojawia się na naszych stołach zarówno w święta jak i w powszednie dni. Jakie mięso wybrać...
Czytaj więcej
Czerwony barszcz z uszkami z mięsem to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Pojawia się na naszych stołach zarówno w święta jak i w powszednie dni.
Jakie mięso wybrać na farsz do uszek?
W kwestii wyboru rodzaju mięsa wykorzystywanego na farsz do uszek wiele zależy od indywidualnych preferencji. Jako farsz do uszek sprawdzi się drób, wieprzowina, wołowina oraz wołowina wymieszana z wieprzowiną. Najważniejsze jest by wybrane mięso było wysokiej jakości i bez nadmiernej ilości tłuszczu.
Jak przygotować farsz do uszek z mięsem?
Niezależnie od wybranego rodzaju mięsa należy je ugotować w wodzie. Jak najbardziej można wykorzystać również mięso pozostałe po gotowaniu wywaru np. na zupę. Takie mięso po zmieleniu na maszynce będzie soczyste i zwarte. Mięso podsmażone na patelni może być sypkie i suche. Aby wzbogacić smak mięsnego farszu dodaje się do niego podsmażoną cebulę, majeranek oraz pieprz i sól. Podczas przygotowywania farszu warto dodać do niego niewielką ilość wywaru powstałego podczas gotowania mięsa. Dzięki temu farsz będzie miał przyjemną konsystencję i nie zrobi się suchy po ugotowaniu uszek.