Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wino czerwone

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Czerwone wino to trunek produkowany z ciemnych winogron. To właśnie ich skórki są odpowiedzialne za intensywną barwę wina w różnych odcieniach czerwieni. Wino możemy podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie – w zależności od upodobań smakowych i serwowanych dań.

Do czego podawać wino czerwone?

Wytrawne czerwone wino serwuje się do czerwonych mięs, wędlin, a także kaczek, gęsi i dziczyzny. Wino czerwone słodkie i półsłodkie można podać do deserów, szczególnie tych czekoladowych lub przyrządzić np. gruszki w winie. Popularnością cieszą się także winne sosy, czyli takie na bazie czerwonego wina – w ten sposób można przyrządzić nie tylko sosy do mięs, lecz także do makaronów, np. bolognese.

Czerwone wino – właściwości

Wino czerwone zawiera cenne flawonoidy, które chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Z kolei zawarte w nim przeciwutleniacze niszczą odpowiedzialne za chorobę wieńcową wolne rodniki. Korzystnie wpływa też na serce i obniża ciśnienie krwi.