Wino czerwone
Czerwone wino to trunek produkowany z ciemnych winogron. To właśnie ich skórki są odpowiedzialne za intensywną barwę wina w różnych odcieniach czerwieni. Wino możemy podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie...
Czytaj więcej
Czerwone wino to trunek produkowany z ciemnych winogron. To właśnie ich skórki są odpowiedzialne za intensywną barwę wina w różnych odcieniach czerwieni. Wino możemy podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie – w zależności od upodobań smakowych i serwowanych dań.
Do czego podawać wino czerwone?
Wytrawne czerwone wino serwuje się do czerwonych mięs, wędlin, a także kaczek, gęsi i dziczyzny. Wino czerwone słodkie i półsłodkie można podać do deserów, szczególnie tych czekoladowych lub przyrządzić np. gruszki w winie. Popularnością cieszą się także winne sosy, czyli takie na bazie czerwonego wina – w ten sposób można przyrządzić nie tylko sosy do mięs, lecz także do makaronów, np. bolognese.
Czerwone wino – właściwości
Wino czerwone zawiera cenne flawonoidy, które chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Z kolei zawarte w nim przeciwutleniacze niszczą odpowiedzialne za chorobę wieńcową wolne rodniki. Korzystnie wpływa też na serce i obniża ciśnienie krwi.