Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wino półsłodkie

Wino półsłodkie

Rodzaje wina w zależności od zawartości cukru to: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Mieszkańcy naszej szerokości geograficznej najchętniej wybierają właśnie wino półsłodkie. Białe, czerwone, różowe – barwa ma dla...

Czytaj więcej
Wino półsłodkie
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Rodzaje wina w zależności od zawartości cukru to: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Mieszkańcy naszej szerokości geograficznej najchętniej wybierają właśnie wino półsłodkie. Białe, czerwone, różowe – barwa ma dla nas mniejsze znaczenie, najważniejszy jest smak.

Jak określić słodycz wina?

Wino półsłodkie jest najbardziej wypośrodkowane ze wszystkich rodzajów wina. Pozwala jednocześnie na odczuwanie lekkiej kwaskowatości i goryczy wina, ale tez nie przytłacza aromatem i ciężkością tak, jak wina prawdziwie słodkie. Wino półsłodkie zawiera w litrze od 18 do 45 g cukru.

Wino półsłodkie – czerwone, białe czy różowe? Które wybierasz?

Wina półsłodkie mogą powstawać praktycznie z każdego szczepu owoców winogrona. Ponadto mamy do wyboru różne rodzaje wina półsłodkiego – klasyczne, ale też musujące oraz frizzante („szczypiące”). Szczególnie lubiane jest przez zwolenników alkoholi delikatnych, niskoprocentowych, rześkich i orzeźwiających, a także zawierających owocowy aromat. Najlepiej wina półsłodkie – różowe, białe czy czerwone, pasują do delikatnego mięsa drobiowego lub ryb, a także królika czy cielęciny. Ponadto są idealne do deserów, zwłaszcza tych z owocami. Będą też świetnie współgrać z pieczonymi warzywami czy deską serów. Często też podaje się wina półsłodkie po prostu jako aperitif. Na bazie półsłodkiego wina można przygotowywać też orzeźwiające letnie koktajle z dodatkiem owoców.