Wino ryżowe

 

Czym jest wino ryżowe i skąd pochodzi?

Wino ryżowe pochodzi z Dalekiego Wschodu – Chin, Korei, Japonii. Wbrew pozorom, wcale nie chodzi tu o napój przypominający klasyczne wino. Czym jest więc wino ryżowe? Powszechnie znamy go pod nazwą „sake” – ale ta nazwa odnosi się do wina ryżowego z Japonii. Zaś napój z regionu Chin to Huangiju nie przypomina wina, zwłaszcza pod kątem zawartości alkoholu. Zawiera bowiem 18-25% alkoholu, podczas gdy zwykłe wino najwyżej kilkanaście procent. Warto jeszcze wspomnieć o winie ryżowym z Korei – to inaczej likier ryżowy zwany Beopju. Jak widać napój ten w każdym regionie oznacza inny produkt i trudno jednoznacznie powiedzieć, czym wino ryżowe jest. Jedno jednak jest wspólne dla win ryżowych – są produkowane na bazie skrobi ryżowej, a dokładniej powstają wskutek procesu fermentacji skrobi. A jak smakuje wino ryżowe? Można je przyrównać do mocniejszego pod kątem zwartości alkoholu wina białego półwytrawnego.

Wino ryżowe – przepis do wykonania w domowym zaciszu

Do wykonania około 15 litrów wina ryżowego potrzeba kilograma ryżu, 2,5 kilograma cukru i około 8 litrów wody. Do tego przydadzą się drożdże winiarskie (najlepiej przeznaczone do białego wina) i dla dodania smaku – rodzynki (1 opakowanie). Domowy przepis na wino ryżowe może też bazować na mieszance wody i soku owocowego, na przykład jabłkowego – wówczas 3 z 8 litrów płynów z poprzedniego przepisu zamieniamy na sok owocowy. Zdecydowanie warto, zwłaszcza w okresie coraz wyższych temperatur na dworze, przygotować dla swoich gości (oczywiście odpowiednio wcześniej) taki ciekawy trunek, który orzeźwi i jednocześnie zachwyci oryginalnością.


Niestety nie znaleziono nic pasującego do wyszukiwania