Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wściekły Pies

Ten znany obecnie na całym świecie shot o charakterystycznej nazwie, swoje pochodzenie znajduje na terenach Pomorza Zachodniego. Po raz pierwszy został zaserwowany w latach 90., a jego sława trwa...

Czytaj więcej
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Ten znany obecnie na całym świecie shot o charakterystycznej nazwie, swoje pochodzenie znajduje na terenach Pomorza Zachodniego. Po raz pierwszy został zaserwowany w latach 90., a jego sława trwa do dzisiaj. Jest jednym z najpopularniejszych shotów, posiadających swoje wariacje. Wyglądem przypomina polską flagę, ze względu na warstwowość i barwy, co nadaje mu lokalnego kolorytu. Wściekły pies swoją „wściekłość” zawdzięcza zawartości ostrego tabasco.

Wściekły pies – składniki

Wściekły pies to prawdziwy klasyk, który składa się z zaledwie trzech łatwych do zapamiętania składników: wódki, sosu tabasco oraz soku malinowego (ewentualnie soku z czarnej porzeczki). Shot należy wypić jednym łykiem, „na raz”, tak aby sok złagodził ostrość tabasco i gorycz wódki.

Wściekły pies – przepis

Jak zrobić wściekłego psa? Shot jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nie wymaga specjalnych umiejętności barmańskich ani odpowiedniego sprzętu. Z łatwością można przyrządzić go w domu podczas spotkań towarzyskich. Ważna jest jednak kolejność i cierpliwość w dodawaniu składników. Dobrze schłodzoną wódkę należy wlać do kieliszka, a po kilku chwilach wlać do niej sok, dodając następnie kilka (3-4) kropel tabasco. Przed spożyciem trzeba poczekać na opadnięcie wszystkich części składowych, tak aby utworzyły one idealne warstwy. Warto ograniczyć liczbę wypitych shotów z tabasco, by uniknąć dolegliwości żołądkowych