Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa jagodowa

Zupa jagodowa

Zupa owocowa to kwintesencja lata. Posiada wyjątkowy smak i przywołuje wyjątkowe wspomnienia. Można ją zagęszczać, zabielać słodką śmietanką lub nie dodawać do niej niczego więcej. Podawana w formie letniego...

Czytaj więcej
Zupa jagodowa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Zupa owocowa to kwintesencja lata. Posiada wyjątkowy smak i przywołuje wyjątkowe wspomnienia. Można ją zagęszczać, zabielać słodką śmietanką lub nie dodawać do niej niczego więcej. Podawana w formie letniego lub całkiem chłodnego płynu, stanowi polską wersję chłodnika na słodko. Przygotować ją możemy z najróżniejszych owoców, takich jak np. czereśnie, wiśnie, truskawki, jabłka czy śliwki. Jedną z jej pysznych wersji stanowi zupa z jagód.

Zupa owocowa z jagód

Do przygotowania zupy jagodowej wystarczą trzy podstawowe składniki – jagody, cukier i woda. Jagody warto najpierw lekko zasmażyć z cukrem (można dodać trochę masła, które nada przyjemnego zapachu) i doprawić, np. wanilią, cynamonem, goździkami. Następnie owoce zalewamy wodą i gotujemy. Zupę zagęścić można mąką ziemniaczaną i zabielić śmietaną. By była treściwsza, owocową zupę warto podać z ulubionym makaronem.