Zupa jagodowa
Zupa owocowa to kwintesencja lata. Posiada wyjątkowy smak i przywołuje wyjątkowe wspomnienia. Można ją zagęszczać, zabielać słodką śmietanką lub nie dodawać do niej niczego więcej. Podawana w formie letniego...
Czytaj więcej
Zupa owocowa to kwintesencja lata. Posiada wyjątkowy smak i przywołuje wyjątkowe wspomnienia. Można ją zagęszczać, zabielać słodką śmietanką lub nie dodawać do niej niczego więcej. Podawana w formie letniego lub całkiem chłodnego płynu, stanowi polską wersję chłodnika na słodko. Przygotować ją możemy z najróżniejszych owoców, takich jak np. czereśnie, wiśnie, truskawki, jabłka czy śliwki. Jedną z jej pysznych wersji stanowi zupa z jagód.
Zupa owocowa z jagód
Do przygotowania zupy jagodowej wystarczą trzy podstawowe składniki – jagody, cukier i woda. Jagody warto najpierw lekko zasmażyć z cukrem (można dodać trochę masła, które nada przyjemnego zapachu) i doprawić, np. wanilią, cynamonem, goździkami. Następnie owoce zalewamy wodą i gotujemy. Zupę zagęścić można mąką ziemniaczaną i zabielić śmietaną. By była treściwsza, owocową zupę warto podać z ulubionym makaronem.