Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa owocowa

Zupa owocowa

Zupa owocowa to pyszny i ciekawy sposób na orzeźwienie latem. Jej podstawą najczęściej są owoce sezonowe, np. truskawki czy czereśnie. Można ją podać jako II śniadanie lub podwieczorek –...

Czytaj więcej
Zupa owocowa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zupa owocowa to pyszny i ciekawy sposób na orzeźwienie latem. Jej podstawą najczęściej są owoce sezonowe, np. truskawki czy czereśnie. Można ją podać jako II śniadanie lub podwieczorek – będzie doskonałą alternatywą dla koktajli czy deserów. Co najważniejsze, zupa z owoców jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Jak zrobić zupę owocową?

Do przygotowania zupy z owocami wykorzystuje się najczęściej wspomniane wyżej czereśnie oraz wiśnie, truskawki, jeżyny, porzeczki, borówki, agrest, rabarbar, jabłka i śliwki. Bazowy przepis polega na umyciu i w razie potrzeby obraniu lub wydrylowaniu owoców, a następnie gotowaniu ich w wodzie z dodatkiem cukru. Aby ograniczyć lub wyeliminować dodatek białego cukru, można zdecydować się na sok jabłkowy. W takim wypadku dodatkowo zmniejsza się ilość wody dodanej do gotowania zupy. Aby zupa była gęstsza, pod koniec gotowania dodaj mąkę ziemniaczaną lub kisiel rozrobione w niewielkiej ilości wody. Dzięki temu nie będzie płynna jak kompot. Zupę owocową można z powodzeniem przygotować również z mrożonych owoców. W przypadku mrożonek należy wydłużyć czas gotowania, by owoce w całości się ugotowały.

Jak podawać zupę owocową?

Zupy owocowe podaje się na dwa sposoby. Na ciepło zaraz po ugotowaniu lub podobnie jak chłodniki, czyli na zimno. Niska temperatura wzmacnia jej orzeźwiające działanie. W przypadku zupy z dodatkiem mąki lub kisielu lepiej podawać ją wyłącznie na zimno, by utrzymać uzyskaną konsystencję. Jako dodatek do owocowej zupy podaje się makaron (pióra, wstążki lub świderki), biały ryż, grzanki lub groszek ptysiowy. Gotową zupę owocową zabiela się śmietanką, jogurtem lub maślanką.