Zupa meksykańska
Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad? Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealne rozwiązanie. Zimą doskonale rozgrzeje, wystarczy dodać sproszkowaną ostrą paprykę lub pokrojony strąk świeżej chilli. Zupa...
Czytaj więcej
Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad? Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealne rozwiązanie. Zimą doskonale rozgrzeje, wystarczy dodać sproszkowaną ostrą paprykę lub pokrojony strąk świeżej chilli. Zupa meksykańska zaspokoi głód, a dzięki mięsnemu dodatkowi zastąpi drugie danie.
Przepis na zupę meksykańską
Wołowe mięso mielone, które jest podstawą zupy, możesz zamienić na chudą wieprzowinę lub zmieszać obydwa rodzaje mięsa. Podsmażone z cebulką, czosnkiem i przyprawami (słodka papryka, chili, pieprz, kmin rzymski, kolendra i oregano) mięso ugotuj z bulionem warzywnym do miękkości, dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę, a gdy mięso będzie miękkie dodaj słodką kukurydzę z puszki i czerwoną fasolkę oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Zupę meksykańską podaj się ze świeżą kolendrą. Możesz gotowe danie pospać także startym serem typu mozzarella.
Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym znana jest także pod nazwą chilli con carne.