Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa śledziowa

Zupa śledziowa

Zupa ze śledzi jest dość nietypową zupą podawaną na zimno. Najczęściej przygotowuje się ją podczas postu lub na wigilię. Zupę wyróżnia intensywny smak. Przepis na zupę śledziową jest bardzo...

Czytaj więcej
Zupa śledziowa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Zupa śledziowa
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Zupa ze śledzi jest dość nietypową zupą podawaną na zimno. Najczęściej przygotowuje się ją podczas postu lub na wigilię. Zupę wyróżnia intensywny smak. Przepis na zupę śledziową jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Jak zrobić zupę ze śledzi?

Zupę ze śledzi można przygotować na dwa sposoby - z wykorzystaniem wywaru lub bez. Niezależnie od wybranego przepisu płaty śledziowe przed dodaniem do zupy należy dobrze wymoczyć.  Wywar do zupy śledziowej można przygotować na bazie włoszczyzny lub na bazie przypraw (ziele angielskie i liście laurowe). Następnie ostudzony wywar łączy się z odsączonymi śledziami, śmietaną lub śmietaną połączoną z kefirem, sparzoną cebulą, kwaskiem cytrynowym oraz natką pietruszki. W przypadku braku wywaru składniki zupy od razu łączy się ze sobą. Zupę podaje się tradycyjnie z ugotowanymi i ostudzonymi ziemniakami. Zupę można podać również z ciepłymi ziemniakami. W takim wypadku najlepiej umieścić je na osobnym talerzu i pojedynczo zamaczać w zupie.