Zupa śledziowa
Zupa ze śledzi jest dość nietypową zupą podawaną na zimno. Najczęściej przygotowuje się ją podczas postu lub na wigilię. Zupę wyróżnia intensywny smak. Przepis na zupę śledziową jest bardzo...
Czytaj więcej
Zupa ze śledzi jest dość nietypową zupą podawaną na zimno. Najczęściej przygotowuje się ją podczas postu lub na wigilię. Zupę wyróżnia intensywny smak. Przepis na zupę śledziową jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Jak zrobić zupę ze śledzi?
Zupę ze śledzi można przygotować na dwa sposoby - z wykorzystaniem wywaru lub bez. Niezależnie od wybranego przepisu płaty śledziowe przed dodaniem do zupy należy dobrze wymoczyć. Wywar do zupy śledziowej można przygotować na bazie włoszczyzny lub na bazie przypraw (ziele angielskie i liście laurowe). Następnie ostudzony wywar łączy się z odsączonymi śledziami, śmietaną lub śmietaną połączoną z kefirem, sparzoną cebulą, kwaskiem cytrynowym oraz natką pietruszki. W przypadku braku wywaru składniki zupy od razu łączy się ze sobą. Zupę podaje się tradycyjnie z ugotowanymi i ostudzonymi ziemniakami. Zupę można podać również z ciepłymi ziemniakami. W takim wypadku najlepiej umieścić je na osobnym talerzu i pojedynczo zamaczać w zupie.