Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa śledziowa

Opis wykonania

Zupa śledziowa niejednej osobie kojarzy się z rodzinnym domem i czasem postu przed rodzinnymi świętami Bożego Narodzenia. Najlepiej smakuje na zimno, w połączeniu z gorącymi ziemniakami.

  1. Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Następnie suszymy i kroimy na kawałki.

  2. Do wody dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, odstaw do wystygnięcia i przecedź.

  3. Wystudzony wywar połącz ze śmietaną, dodaj śledzie, pokrojoną w paski cebulę i dopraw octem albo sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

  4. Zupę odstaw do przegryzienia smaków minimum na godzinę, ale najlepiej na cały dzień w lodówce. Podaj z ugotowanymi ziemniakami (mogą być w kawałkach albo puree).