- Pomysły na pięknie wyglądający posiłek – czym dekorować?
- Jak dekorować dania, by wyglądały apetycznie?
- Ozdoby z jedzenia
- Jak udekorować danie dla niejadków?
Smak, aromat, ale także strona wizualna przyrządzanych potraw są dla nas niezwykle ważne. Dodatki mogą sprawić, że danie zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Sprawdź, jak komponować i dekorować pyszne potrawy.
Pomysły na pięknie wyglądający posiłek – czym dekorować?
Jadalne kwiaty
Dodają unikalny wygląd potrawom. Wiele odmian kwiatów posiada właściwości zdrowotne i niezwykłe walory smakowe. Do najpopularniejszych kwiatów wykorzystywanych do dekoracji należą m.in.: goździki, bratki, nasturcja, róża, lawenda, kwiaty czarnego bzu, hibiskus czy fiołek.
Postaraj się wybierać kwiaty rosnące z dala od dróg i zanieczyszczonych terenów. Najlepiej zbierać je we własnym ogrodzie (wtedy masz pewność, że nie były np. pryskane odżywkami czy nawożone). Kwiaty zawsze należy umyć pod bieżącą wodą i dodawać od razu do swoich dań. Najlepsze są te świeże, ale sprawdzą się również suszone kwiaty. Świetnie nadają się do dekoracji ciast, deserów oraz małych przystawek.
Kolejnym doskonałym dodatkiem do dekoracji są owoce, szczególnie cytrusy. Sprawiają, że danie wygląda bardziej kolorowo. Można nimi dekorować zarówno słodkie desery, jak i wytrawne dania. Potrawy rybne sprawdzą się w zestawieniu z cytryną lub limonką, natomiast wieprzowina czy drób z pomarańczą.Kolorowe cytrusy
Posypki
Posypki to szybki i efektowny sposób na dekorację dania. W sklepach dostępne są dekoracyjne posypki cukrowe w postaci pałeczek, konfetti, kwiatuszków, gwiazdek oraz perełek. Można wykorzystać także posypki z czekolady, wiórków kokosowych czy rozdrobnionych orzechów. Desery lodowe można oprószyć np. startą gorzką czekoladą. Odpowiednio dobrana posypka może doskonale podkreślić smak dania.
Ziołowe dodatki
Zioła, oprócz dodatku wizualnego, wzmacniają aspekt zapachowy dań. Do napojów i koktajli świetnie sprawdzą się listki mięty i bazylii, z kolei do jaj oraz dań makaronowych dobrym ziołowym dodatkiem może być natka pietruszki, listki tymianku czy gałązki rozmarynu. Dekorowanie potraw ziołami to jeden z najprostszych sposobów, aby uczynić danie nie tylko pięknym, ale i smacznym.
Jak dekorować dania, by wyglądały apetycznie?
Dania wyglądają apetycznie, gdy są ładnie wyeksponowane. Dlatego nie wypełniaj salaterek i misek po brzegi (jedzenie wygląda znacznie lepiej). Podawaj przystawki na zielonym tle, np. na mieszance ulubionych sałat. Odpowiednio podaj sos do dania – postaraj się rozlać go dekoracyjnie.
Ozdoby z jedzenia
Wyrzeźbione metodą carvingu artykuły spożywcze to prawdziwe dzieła sztuki. Do wykonania takiej ozdoby wykorzystuje się specjalne akcesoria, np. faliste noże, specjalne foremki czy łyżeczki do wydrążania kulek. Najlepszym materiałem do tworzenia rzeźbień są owoce egzotyczne: arbuzy, ananasy, melony i papaje. Do dekoracji z warzyw najczęściej używa się kabaczków, kalarepy, rzodkwi, buraków, rzep, brukwi, a także marchwi i selerów. Ozdoby z warzyw i owoców wykorzystuje się często do dekoracji dań w restauracji czy talerzy z wędlinami.
Jak udekorować danie dla niejadków?
Także, a może przede wszystkim, dzieci „jedzą oczami”, dlatego doskonałym pomysłem jest podawanie posiłków w sposób atrakcyjny i kolorowy. Najmłodszych mogą zainteresować powycinane z warzyw i owoców kolorowe zwierzątka, które zaostrzą apetyt niejadków. Dekoracja jest bardzo łatwa do wykonania. Sprawdzi się w prostych daniach i przekąskach dla dzieci, np. kanapkach, kaszkach czy naleśnikach.
Pamiętajmy, że posiłki to nie tylko zaspokojenie głodu, ale również przyjemność, którą możemy sobie łatwo zafundować, przygotowując pięknie podane danie.