Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wegetariańskie kotlety z warzyw i roślin strączkowych

Wegetariańskie kotlety z warzyw i roślin strączkowych
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Kotlety warzywne – z jakich warzyw można je zrobić?
  2. Kotlety z roślin strączkowych – jak je przygotować?
  3. Kotlety z kaszy – jak je przygotować?
  4. Wegetariańskie burgery – 3 udane przepisy

Kotlety wegetariańskie na bazie warzyw lub roślin strączkowych to świetny zamiennik mięsa, a także doskonałe źródło białka, witamin i minerałów. Dobrze doprawione mogą znakomicie zastąpić mięsne odpowiedniki. Zobacz, jak przygotować je w domowym zaciszu.

Kotlety warzywne – z jakich warzyw można je zrobić?

Kotlety bez mięsa to idealne danie dla wegetarian, ale nie tylko. Mimo że przygotowuje się je z prostych składników, są pełne smaku i wartości odżywczych. Warto na stałe wprowadzić je do domowego menu. Sprawdzą się na obiad dla całej rodziny, ciepłą kolację, czy jako lunch do pracy. Możemy przygotować je tylko z warzyw lub z dodatkiem kaszy czy ryżu. Wybór jest ogromny. Kotlety warzywne można zrobić z marchwi, ziemniaków, buraka, dyni, cukinii, batatów, szpinaku, pieczarek, kalafiora.

Jak wykonać kotlety wegetariańskie? Warzywa gotujemy, a następnie kroimy w drobną kostkę za pomocą robota planetarnego lub używając do tego maszynki do mielenia z szatkownicą, aby uzyskać grubą fakturę składników. Warzywa te doskonale komponują się z dodatkiem aromatycznych przypraw, np. rozmarynu czy tymianku. Kotlety z warzyw możemy smażyć lub piec w piekarniku.

Kotlety z roślin strączkowych – jak je przygotować? 

Rośliny strączkowe mają mnóstwo zalet i doskonale nadają się do urozmaicenia diety. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Są doskonałym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy oraz białka. Zawierają fosfor, potas, większość witamin z grupy B i żelazo.

Strączki są coraz bardziej doceniane w kuchni. Można przygotować z nich pyszne dania, np. kotlety warzywne. Do ich wykonania sprawdzą się:

  • soczewica czerwona, czarna i zielona,

  • soja,

  • fasola czerwona,

  • fasola biała,

  • fasola mung,

  • ciecierzyca.

Aby przygotować kotlety z warzyw strączkowych trzeba pamiętać, aby nasiona najpierw namoczyć, następnie ugotować i zmielić za pomocą specjalnej przystawki robota planetarnego lub maszynki do mielenia. Tak przygotowaną masę na kotlety warto wzbogacić o wyraziste dodatki w postaci czosnku, świeżo mielonego pieprzu, papryki i chili.

Kotlety wegetariańskie - zdjęcie 1

Kotlety z kaszy – jak je przygotować?

Kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak czy bulgur – jest w czym wybierać i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Wystarczy naprawdę niewiele wysiłku, by wyczarować pyszne i sycące danie. Wszelkiego rodzaju kasze sprawdzą się jako główny składnik kotletów wegetariańskich. Warto podkreślić, że kasza jest bogata w błonnik i witaminy. Aby przygotować kotlety z wybranej kaszy należy ją ugotować, a następnie zmielić w robocie kuchennym wyposażonym w specjalną przystawkę lub maszynkę do mielenia. Masę na kotlety warto wzbogacić o pikantne nuty imbiru, czosnku i chili. W łagodniejszej wersji warto dodać posiekaną natkę pietruszki, cebulkę, sól i pieprz.

Wyrabianie i przyprawianie kotletów wegetariańskich

Jak przygotować pyszne i rumiane kotlety z warzyw? Do masy powstałej ze zmielenia wybranego składnika (ugotowanych warzyw czy kaszy) zawsze dodajemy jajka, które zwiążą ją w całość, namoczoną w mleku lub wodzie bułkę/kromkę chleba oraz przyprawy.

Warto doprawić kotlety wegetariańskie tak samo jak mięsne odpowiedniki, dzięki temu uzyskamy wyrazisty smak. Doskonale nadają się do tego:

  • kurkuma,

  • oregano,

  • tymianek,

  • rozmaryn,

  • kminek,

  • papryka słodka,

  • papryka wędzona,

  • papryka ostra,

  • chili,

  • curry,

  • czosnek,

  • imbir

  • oraz tradycyjnie sól i pieprz.

Kotlety można usmażyć lub upiec. Wybierając pierwszą opcję smażymy je krótko na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym na średniej mocy płyty indukcyjnej Bosch. Równie pyszny efekt uzyskamy wstawiając je do piekarnika z termoobiegiem 4D nagrzanego do 180° C na około 30 minut.

Wegetariańskie burgery – 3 udane przepisy

Wege burgery szturmem podbijają nie tylko modne restauracje, ale i domowe kuchnie. Z łatwością przygotujesz je w różnych wersjach smakowych – my polecamy wegetariańskie burgery z kotletem z buraka, soczewicy lub fasoli. Wypróbuj wszystkie!

Kotlety wegetariańskie - zdjęcie 2

Burgery z buraka

Składniki:

  • 400 g buraków

  • 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus

  • 2 małe czerwone cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • jajko

  • pomidor

  • papryka

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 4 bułki pełnoziarniste

  • dowolna zielenina – sałata lodowa, mix sałat, rukola, szpinak

  • przyprawy – 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, sól i świeżo mielony pieprz do smaku

  • sos, np. majonezowo-jogurtowy, czosnkowy, ziołowy

Przygotowanie

  1. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 45-60 minut, aż będą miękkie.

  2. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  3. Buraki obierz i zmiel w robocie kuchennym w specjalnej przystawce lub maszynce do mielenia. Wymieszaj razem z ugotowanym kuskusem, jajkiem, jedną posiekaną cebulą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

  4. Masę dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i ponownie wymieszaj.

  5. Z masy dłońmi formuj małe, płaskie kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C. Piecz przez ok. 20 minut.

  6. Przygotuj pieczywo oraz dodatki. Bułki przekrój na pół i posmaruj sosem, na spodzie każdej bułki ułóż warstwę zieleniny. Następnie na bułce połóż buraczany kotlet i warzywa – pokrojone w plasterki pomidory i krążki czerwonej cebuli.

Burgery z soczewicy, pietruszki i marchewki

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy

  • 1 czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1/2 korzenia selera

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

  • po 1/4 łyżeczki przypraw – kminu, imbiru i ostrej mielonej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • 4 bułki pełnoziarniste

  • dowolna zielenina – sałata lodowa, mix sałat, rukola, szpinak

  • 1 pomidor

  • 1 czerwona cebula

  • przyprawy – 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, sól i świeżo mielony pieprz do smaku

  • sos, np. majonezowo-jogurtowy, czosnkowy, ziołowy

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

  2. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj przy pomocy robota kuchennego. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa oraz przyprawy. Składniki duś do miękkości.

  4. Odcedzoną i dobrze odciśniętą soczewicę połącz z jajkiem i przestudzonymi warzywami z patelni, następnie dokładnie wymieszaj.

  5. Z masy dłońmi formuj małe, płaskie kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C. Piecz przez ok. 20 minut.

  6. Przygotuj pieczywo oraz dodatki. Bułki przekrój na pół i posmaruj sosem, na spodzie każdej bułki ułóż warstwę zieleniny. Następnie na bułce ułóż kotleta z soczewicy i warzywa – pokrojone w plasterki pomidory i krążki czerwonej cebuli.

Kotlety wegetariańskie - zdjęcie 3

Burgery z fasoli

Składniki:

  • 125 g czerwonej fasoli z puszki

  • 125 g ciecierzycy z puszki

  • 50 g pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 g sera, np. cheddar

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki ryżowej (+ do podsypania kotletów)

  • 1 łyżka musztardy

  • sól, pieprz, płatki chili

  • olej do smażenia

  • 4 bułki pełnoziarniste

  • dowolna zielenina – sałata lodowa, mix sałat, rukola, szpinak

  • pomidor, ogórek, cebula

Przygotowanie

  1. Czerwoną fasolę i ciecierzycę opłucz i dokładnie odsącz na sitku. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Składniki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200º C z termoobiegiem na ok. 15 minut.

  3. Warzywa z piekarnika umieść w pojemniku blendera. Dodaj posiekany czosnek, sos sojowy, starty ser cheddar. Następnie dodaj musztardę, mąkę ryżową, sól i pieprz do smaku.

  4. Całość zmiksuj. Dodaj jedno jajko i wymieszaj do połączenia się składników.

  5. W głębszym talerzu umieść mąkę ryżową. Z przygotowanej masy, za pomocą łyżki, formuj nieduże kulki, a następnie obtaczaj je w mące ryżowej. Każdą kulkę należy delikatnie spłaszczyć do uzyskania kotleta o grubości ok 1,5 – 2 cm.

  6. Kotlety piecz w piekarniku z termoobiegiem przez 30 minut.

  7. Przygotuj pieczywo oraz dodatki. Bułki przekrój na pół i posmaruj sosem, na spodzie każdej bułki ułóż warstwę zieleniny. Następnie na bułce ułóż kotleta fasoli – pokrojone na plasterki pomidory, ogórka i cebulę.

Warto wprowadzić kotlety z warzyw do swojego menu, ponieważ mogą stanowić smaczne i zdrowe urozmaicenie naszych codziennych mięsnych dań. Kotlety warzywne są bardzo różnorodne, dlatego za każdym razem możemy przygotować inną wersję. Smacznego!