Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jakie przyprawy do gołąbków?

Jakie przyprawy do gołąbków?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić pyszne gołąbki?
  2. Jak doprawić gołąbki?
  3. Gołąbki z różnych stron świata

Gołąbki to jeden z dobrze znanych klasyków kuchni polskiej. Łączą w sobie sycący ryż (lub kaszę) oraz mięso, delikatny liść kapusty i aromatyczny sos. Odpowiedni dobór składników, przypraw i ulubionego sosu sprawia, że smakują doskonale o każdej porze roku. Jak przyprawić gołąbki, by jak najlepiej podkreślić ich smak?      

Jak zrobić pyszne gołąbki?    

Tradycyjnie farsz na gołąbki przygotowuje się z ugotowanym ryżem oraz mięsem mielonym. Następnie doprawiony farsz zawija się w podgotowane liście białej kapusty.

Klasyczny przepis możesz z powodzeniem urozmaicić i poeksperymentować ze składnikami. Liście białej kapusty zamień na te z kapusty włoskiej lub pekińskiej (uprzednio podgotowane). Z kolei farsz w innym, nowym wydaniu przygotujesz z kaszy, czarnego ryżu lub ziemniaków z dodatkiem grzybów, natki pietruszki, cielęciny, grochu czy ciecierzycy. Za każdym razem możesz dowolnie łączyć składniki, by otrzymać nowy wariant smakowy.

Warte wypróbowania są także gołąbki bez zawijania. Jak zrobić pyszne gołąbki omijając etap gotowania kapusty i zwijania jej? W tym przypadku liście szatkuje się, blanszuje lub podgrzewa, a następnie dodaje bezpośrednio do farszu z mięsem i ryżem. Po wymieszaniu całości formuje się niewielkich rozmiarów gołąbki. Tak przygotowane gotuje się i podgrzewa od razu w sosie. Można także je podsmażyć, a następnie zapiec z sosem w naczyniu żaroodpornym.

Jak doprawić gołąbki?    

Przyprawa do gołąbków to absolutna podstawa wybornego smaku. Poza ziołami, niezbędne są oczywiście sól pieprz i sól. Jakie zioła wybrać do gołąbków? Farsz możesz doprawić tymiankiem, majerankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, mielonym zielem angielskim lub słodką papryką. Nie musisz wykorzystywać wszystkich wymienionych przypraw. Dopasuj je do składników farszu lub użyj tych, które lubisz. Do mięsa wieprzowego doskonale sprawdzi się majeranek i ziele angielskie. Z kolei słodka papryka oraz czosnek pasują do wszystkich rodzajów mięs oraz grzybów.

Jakie przyprawy do gołąbków

Niecodzienna przyprawa do gołąbków

Jeśli lubisz wyraziste smaki i kulinarne eksperymenty polecamy wypróbować dodatek kurkumy, czosnku niedźwiedziego, gałki muszkatołowej, koperku, suszonej cebuli, papryki wędzonej lub chilli. Aby nie przesadzić i nie zdominować smaku gotowych gołąbków, wybierz 2–3 przyprawy z tych wymienionych. Uzyskasz smak zbalansowany, ale nie przytłaczający. Jeśli nie wiesz, na jakie połączenie się zdecydować, jako niecodzienna przyprawa do gołąbków świetnie sprawdzi się np. curry, garam masala, harrisa czy przyprawa pięciu smaków. Zioła i inne przyprawy są w nich dobrane w odpowiednich proporcjach i zapewniają znakomity oraz wyrazisty smak.

Gołąbki z różnych stron świata       

Inspirując się innym kuchniami świata, możesz przygotować gołąbki w nietypowych wersjach. Do zawijania farszu wykorzystaj np. popularne na Bałkanach i w kuchni arabskiej liście winogron. Z kolei z kuchni azjatyckiej możesz zaczerpnąć pomysł na gołąbki z dodatkiem grzybów mun, shiitake lub enoki. Gołąbki z chińską nutą zawiń z kolei liście kapusty pak choi. Jak zrobić pyszne gołąbki inspirowane kuchnią meksykańską? Farsz przygotuj z ryżu, wołowiny, fasoli, marchewki, papryki oraz chilli. Nie zapomnij wykorzystać specjalnej, lekko pikantnej przyprawy prosto z Meksyku. A może dodasz do nich kilka kropel tabasco?

Jak widzisz gołąbki to danie uniwersalne, które możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Kluczową rolę odgrywa tutaj przyprawa do gołąbków, która nadaje im określony – tradycyjny lub oryginalny ­– wspaniały smak.