- Po co podawać sałatki na święta?
- Wykwintne sałatki na święta
- Lekka sałatka na święta Bożego Narodzenia – poznaj przepisy
W święta na naszych stołach pojawia się wiele tradycyjnych, smacznych i pożywnych potraw. Warto w pierwszym i drugim dniu świąt Bożego Narodzenia domownikom i gościom zaserwować również sałatki. Będą one urozmaiceniem klasycznych dań oraz lżejszą alternatywą. Sprawdź nasze propozycje, jeśli chodzi o lekkie oraz wykwintne sałatki na święta.
Po co podawać sałatki na święta?
Sałatki doskonale sprawdzą się nie tylko na diecie. Podczas Bożego Narodzenia w wielu domach podaje się głównie dania z mięsem. Lekkie sałatki na święta na bazie warzyw i/lub owoców będą smaczną alternatywą lub urozmaiceniem mięsnych dań. Można je podać również po ciężkostrawnym posiłku. Ich lekka forma będzie dobrym kontrastem i dodatkowo pomoże w przypadku ewentualnych dolegliwości żołądkowych.
Czytaj także: Boże Narodzenie na diecie
Warto mieć na uwadze, że warstwowa sałatka podana w przezroczystym naczyniu lub misce o ciekawym kształcie będzie dodatkową ozdobą stołu. Ładne podanie zdecydowanie zwiększy atrakcyjność sałatki i zachęci naszych gości do jej spróbowania.
Podczas planowania i przygotowania sałatek na święta warto uwzględnić czy w gronie najbliższych będą wegetarianie lub weganie. Nawet jeśli nasi domownicy i goście nie są na diecie roślinnej, warto przygotować bezmięsną sałatkę. Po daniach z mięsem będzie swego rodzaju odmianą i odpoczynkiem po cięższych potrawach. Sałatki warzywne doskonale komponują się z podawanymi podczas Świąt półmiskami lub deskami z serem i wędlinami.
Sporą zaletą sałatek jest ich uniwersalność – nie chodzi tu tylko o możliwości wykorzystania przeróżnych składników. Doskonale pasują one na różne posiłki i z powodzeniem można podać je zarówno na śniadanie, jak i kolację. Z kolei sałatkę owocową można podać jako dodatek do śniadania, kawy i ciasta czy jako podwieczorek.
Wykwintne sałatki na święta
Klasyką gatunku jest niekwestionowana królowa sałatek na święta – jarzynowa. Doskonale znana jest każdemu. Co ciekawe, często każdy dom ma swój własny i sprawdzony przepis, zwykle przekazywany z pokolenia na pokolenie. Oprócz tradycyjnej jarzynowej warto przygotować inne propozycje.
Jedną z nich może być warstwowa sałatka z selerem konserwowym. Jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Głównymi jej składnikami są seler konserwowy, kukurydza, ser, jajka oraz groszek. Poszczególne produkty mają różne barwy, co sprawia, że po ułożeniu warstw całość ładnie się komponuje i kontrastuje. Dużą zaletą jest szybkość jej przygotowania, ponieważ wyłącznie jajka oraz groszek (przy wykorzystaniu mrożonego) wymagają obróbki termicznej – to więc jedna z prostszych sałatek na święta. Część osób dodaje do niej dodatkowo pora, ananasa oraz szynkę konserwową – w takiej wersji otrzymujemy sałatkę często nazywaną „królewską”.
Inną kolorową potrawą, którą warto przygotować jako świąteczną sałatkę, jest śledziowa z buraczkami. Tarte buraki nadają całości wyjątkowego koloru oraz przyjemnej słodyczy, która świetnie współgra ze słonym smakiem śledzi. Całość dopełniają ogórki kiszone, cebula czerwona oraz ziemniaki. Dodatkowo można pokusić się o dodatek jajek, gotowanej marchewki czy tartego jabłka.
Śledzie często pojawiają się na świątecznym stole. Z ich wykorzystaniem można wykonać sałatkę śledziową z dodatkiem fenkuła, pomidorków koktajlowych oraz cebuli. Anyżowy smak kopru włoskiego doskonale współgra z filetami śledziowymi oraz ze świeżymi pomidorami.
Lekka sałatka na święta Bożego Narodzenia – poznaj przepisy
Lubisz nietypowe sałatki? Twoi domownicy są otwarci na nowe smaki? Polecamy lekkie sałatki na święta, niekoniecznie z nimi kojarzone.
Miłośników ryb z pewnością skusi sałatka z wędzonym łososiem, granatem, groszkiem i jajkami. Jest lekka i orzeźwiający w smaku. Łosoś z granatem doskonale się komponują i uzupełniają. Prostą i szybką w przygotowaniu propozycją, będzie sałatka ze szpinakiem, serem brie lub kozim, orzechami oraz figami. Nie trzeba obawiać się dodatku owoców do sałatek. Dzięki nim całość zyskuje lekko kwaśną i słodką nutę, co sprawia, że sałatka smakuje świeżo i lekko.
W przypadku klasyków jak sałatka jarzynowa można zdecydować się na niewielkie modyfikacje jak zamiana majonezu na sos na bazie jogurtu i musztardy. Takie zmiany wpłyną na obniżenie kaloryczności sałatki bez straty jej wyjątkowego smaku. To prosty sposób na uczynienie sałatki na święta lżejszą.
Sałatki jak najbardziej pasują do Świąt i zdecydowanie warto je uwzględniać na uroczystym stole. Będą one smacznym urozmaiceniem i lżejszą alternatywą dla mięsnych dań. Dodatkowo sałatki na świątecznym stole znakomicie sprawdzą się o każdej porze dnia i ułatwią przygotowanie śniadania czy kolacji.