5 pomysłów na wykorzystanie ricotty
Ricotta pochodzi z Włoch i jest jednym z najpopularniejszych składników tamtejszej kuchni. Powstaje jako „produkt uboczny” produkcji serów podpuszczkowych z mleka koziego, krowiego lub owczego. Uzyskuje się go z serwatki, którą długo się podgrzewa. Każdy region Półwyspu Apenińskiego może pochwalić się własnym przepisem na ten ser. Istnieje jednak kilka głównych, sprawdzonych „sposobów” na ricottę.
Do czego wykorzystać ricottę?
Jest to produkt dający duże pole do kulinarnego popisu. Doskonale sprawdzi się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Wyróżniamy ricottę pieczoną, fermentowaną, wędzoną i suszoną. Oto kilka przykładów, jak wykorzystać ricottę w swojej kuchni:
Pierogi z serem ricotta - ser doskonale sprawdzi się jako składnik farszu na pierogi. Farsz można urozmaicić dodatkowo odpowiednim zestawem przypraw, suszonymi pomidorami czy szpinakiem.
Makaron z serem ricotta - makaron daje morze możliwości, a z jego udziałem można komponować różne dania obiadowe. Jednym z nich jest makaron z ricottą. Ser jest delikatny i kremowy, dlatego łatwo łączy się z wszelkimi makaronami.
Sałatka z dodatkiem ricotty - wystarczy, że wybierzesz kilka sezonowych składników, trochę zieleniny, chrupiące dodatki w postaci orzechów czy nasion i dołożysz do tego ricottę, a sukces kulinarny gwarantowany.
Ciasto z ricottą - z tym włoskim serem upieczesz nie jedno doskonałe ciasto. Ricotta może być jednym z głównych składników wypieku lub stanowić element masy.
Deser z ricottą - na bazie sera ricotta stworzysz pyszne kremowe desery. Dorzuć do niej ulubione owoce sezonowe i możesz cieszyć się smakiem pysznego włoskiego deseru.