Aby ciasto drożdżowe szybko wyrosło, mimo chłodu w domu
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe, mimo chłodu w domu, zawsze dobrze wyrosło? Nie masz czasu czekać, aby drożdże urosły?
Przygotowując ciasto drożdżowe zawsze w pewnym momencie dochodzimy do polecenia: ciasto odstaw, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Co zrobić, jeśli w domu mamy troszkę za chłodno dla drożdży, a nie chcemy czekać na ich wyrośnięcie zbyt długo?
-
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 45 stopni i gdy urządzenie zasygnalizuje osiągnięcie tej temperatury, od razu go wyłączamy.
-
Aby mieć pewność, że wnętrze piekarnika nie rozgrzało się za bardzo i temperatura urządzenia nie podniesie się samoczynnie, dotykamy ręką wnętrza piekarnika, jeśli jest przyjemnie ciepłe, ale nie gorące, to oznacza, że w naszym domu mamy ciepłe miejsce dla ciasta drożdżowego.
-
Dla całego cyklu rośnięcia ciasta drożdżowego piekarnik nagrzewamy tylko raz. Czas przygotowania chleba to 80 minut, z czego 20 minut to wyrastanie zaczynu, a 60 minut to wyrastanie uformowanego chleba.
Przeczytaj także nasze porady na temat drożdży i dowiedz się, jak upiec idealny chleb na drożdżach.