Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Aby ciasto drożdżowe szybko wyrosło, mimo chłodu w domu

Aby ciasto drożdżowe szybko wyrosło, mimo chłodu w domu
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Co zrobić, aby ciasto drożdżowe, mimo chłodu w domu, zawsze dobrze wyrosło? Nie masz czasu czekać, aby drożdże urosły?

Przygotowując ciasto drożdżowe zawsze w pewnym momencie dochodzimy do polecenia: ciasto odstaw, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Co zrobić, jeśli w domu mamy troszkę za chłodno dla drożdży, a nie chcemy czekać na ich wyrośnięcie zbyt długo?

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 45 stopni i gdy urządzenie zasygnalizuje osiągnięcie tej temperatury, od razu go wyłączamy.

  2. Aby mieć pewność, że wnętrze piekarnika nie rozgrzało się za bardzo i temperatura urządzenia nie podniesie się samoczynnie, dotykamy ręką wnętrza piekarnika, jeśli jest przyjemnie ciepłe, ale nie gorące, to oznacza, że w naszym domu mamy ciepłe miejsce dla ciasta drożdżowego.

  3. Dla całego cyklu rośnięcia ciasta drożdżowego piekarnik nagrzewamy tylko raz. Czas przygotowania chleba to 80 minut, z czego 20 minut to wyrastanie zaczynu, a 60 minut to wyrastanie uformowanego chleba.

Przeczytaj także nasze porady na temat drożdży i dowiedz się, jak upiec idealny chleb na drożdżach.