Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zamarynować i przyprawić karkówkę na grilla?

Jak zamarynować i przyprawić karkówkę na grilla?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Marynata do karkówki
  2. Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka?
  3. Jak przyprawić karkówkę na grilla?

Myślisz grill, mówisz: pyszna karkówka! Ale co zrobić, by to mięso było soczyste, równomiernie przyprawione i aromatyczne? Odpowiednia marynata do karkówki to najlepsze rozwiązanie. Jak ją przygotować? Kiedy dokładnie marynować? Czy trzeba rozbijać mięso? Wiele przydatnych wskazówek znajdziesz w naszym artykule.

Marynata do karkówki

Czy wiesz, że marynowanie też ma swoją historię? Na początku celem tego procesu było przede wszystkim przedłużenie trwałości mięsa. Później zauważono, że to też dobry sposób na szybkie poprawienie wartości smakowych produktu. Marynata do karkówki sprawia, że mięso staje się kruche, soczyste i aromatyczne, a do tego jest równomiernie przyprawione. Zatem, jak ją przyrządzić? Każdą marynatę przygotowujemy na bazie 3 podstawowych grup produktów: oleju, elementu kwasowości (cytryny, dowolnego octu) oraz przypraw.

Sporo przepisów na marynaty do karkówki na grilla znajdziesz w internecie, książkach kucharskich, a nawet na opakowaniach produktów. Warto jednak zapamiętać naszą podstawową (oczywiście sprawdzoną!) recepturę – przyda się w każdej sytuacji!

Składniki:

  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 0,25 szklanki octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

Przeczytaj: Karkówka w musztardzie.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (zadbaj o to, by sól nie opadła na dno) i voilà – marynata do karkówki gotowa!

Marynata do karkówki w szklanej misce

Jak długo marynować karkówkę na grilla?

Odpowiedź jest prosta: im dłużej, tym lepiej. Zaleca się, aby zostawić mięso w marynacie nawet na całą dobę. Dzięki temu gotowe danie będzie wyjątkowo aromatyczne i kruche. W kolejnym akapicie wyjaśniamy krok po kroku, jak zamarynować karkówkę.

Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka?

W przypadku marynaty do karkówki na grilla kilka detali składa się na idealną soczystą całość. Po pierwsze kup świeży kawałek mięsa o wadze do 2 kg. Zwróć też uwagę na kolor żyłek (im jaśniejsze, tym mięso jest młodsze) oraz zapach. Poproś też o przekrojenie karkówki: jeśli ma inny kolor wewnątrz niż na zewnątrz, to znaczy, że nie jest pierwszej świeżości.

Idealny kawałek mięsa kupiony? Czas na marynatę! Niezależnie od tego, który przepis wybierzesz, pamiętaj o trzech kluczowych sprawach.

1. Odpowiedni czas to…odpowiedni smak!

Cztery godziny to absolutne minimum!

Sprawdź: Jak grillować mięso, a jak warzywa?

2. Nuta kwasowości

W przepisie na marynatę nie może zabraknąć nuty kwasowości np. w formie soku z cytryny, octu balsamicznego czy jogurtu. Ten sekretny składnik pomaga zmiękczyć mięso.

3. Nie olej dobrego oleju!

Marynatę do karkówki przygotuj np. na bazie dobrej jakości oleju rzepakowego bogatego w kwasy omega-3 i omega-9. Dzięki temu mięso będzie nie tylko soczyste, ale też zdrowe!

Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka

Tuż przed włożeniem karkówki na grilla możesz ją delikatnie rozbić tłuczkiem, skupiając się przede wszystkim na tłustych częściach mięsa.

Jak przyprawić karkówkę na grilla?

Żeby smak tego mięsa szybko Ci się nie znudził, testuj różne mieszanki i zestawy. Zatem, czym doprawić karkówkę na grilla? Oto cztery proste pomysły:

Tradycyjne przyprawy sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany. Miej je zawsze pod ręką i dowolnie modyfikuj, dodając np. ulubione zioła.

Zainspiruj się: Pieczona karkówka z szałwią.

Gotowa mieszanka przypraw – tradycyjna marynata do karkówki może być przygotowana na bazie takiego zestawu. Pamiętaj, by wybierać mieszanki o naturalnym składzie, niezawierające zbędnych dodatków.

Ziołowy zawrót głowy – chcesz, by karkówka była jeszcze bardziej aromatyczna? Do tradycyjnych przypraw dodaj suszone zioła: majeranek, kminek, kolendrę, tymianek, rozmaryn, oregano lub szałwię. Możesz też tworzyć marynaty do karkówki na grilla na bazie świeżych posiekanych ziół.

Karkówka na grillu

Przyprawy to nie wszystko! Podkręć smak karkówki, serwując ją z odpowiednim sosem np. musztardowo-miodowym lub pieczarkowym.