- Z czego są drożdże?
- Czy drożdże są zdrowe?
- Jak zrobić drożdże?
- Co można zrobić z drożdży? Przydatne porady
Czy wiesz „z czego są drożdże”? Choć bardzo często stosujemy je w kuchni, to najczęściej nie wiemy, czym w ogóle są drożdże. W artykule wyjaśniamy ich pochodzenie, podsuwamy pomysły na drożdżowe przysmaki oraz pokazujemy, jak zrobić drożdże w domu. Sprawdźcie!
Z czego są drożdże?
Aby odpowiedzieć na pytanie „z czego są drożdże?”, musimy sięgnąć do wiedzy z dziedziny biologii. Czy drożdże to grzyby? Tak! To jednokomórkowe mikroorganizmy – grzyby z rodziny drożdżakowatych – powszechnie występujące w środowisku naturalnym. Jako saprofity (czyli organizmy cudzożywne) rozwijają się na podłożach, które zawierają cukry proste.
Drożdże kojarzone są powszechnie z procesem fermentacji alkoholowej, za który odpowiadają. Polega on na tym, że w warunkach beztlenowych węglowodany zamieniane są na etanol oraz dwutlenek węgla.
Skoro wiesz już, co to są drożdże, czas przyjrzeć się ich rodzajom. Jak to w biologii bywa, gatunek ten jest bardzo zróżnicowany. Najczęściej jednak możemy spotkać się z podziałem drożdży ze względu na rodzaj ich zastosowania, czyli np. drożdże piekarskie, piwne, kefirowe.
Czy drożdże są zdrowe?
W kontekście drożdży piekarniczych możemy odpowiedzieć jednoznacznie – zdecydowanie tak! Żeby poprzeć to stwierdzenie, mamy dla Was kilka liczbowych dowodów.
Drożdże – składniki odżywcze na 100 g:
- 11,3 g białka – będącego cennym budulcem tkanki nerwowej oraz gruczołowej,
- 7,4 g błonnika – odpowiedzialnego za regulowanie pracy jelit,
- 0,99 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – to one odpowiadają za gospodarkę lipidową organizmu (np. poziom cholesterolu, trójglicerydów).
Co więcej, drożdże są bogatym źródłem witamin z grupy B, aminokwasów i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na kondycję włosów, paznokci, skóry i układu nerwowego.
Zastanawiasz się, czy drożdże są zdrowe w diecie lekkostrawnej? Dietetycy polecają ciasto drożdżowe z mniejszą ilością cukru i tłuszczu jedzone przynajmniej jeden dzień po upieczeniu. Dlaczego? Wówczas ustają procesy fermentacyjne, które mogą powodować dolegliwości ze strony żołądka.
Wskazówka: Czy przeterminowane drożdże mogą zaszkodzić? Raczej nie, choć zdarza się, że po ich spożyciu pojawiają się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W przypadku użycia przeterminowanych drożdży do pieczenia, ciasto może nie wyrosnąć.
Pamiętaj, że drożdże są też szkodliwe dla osób, które są na nie uczulone. Warto wówczas zrezygnować np. z chleba drożdżowego i wybierać wypieki przygotowane na bazie zakwasu.
Jak zrobić drożdże?
Nie musisz być mistrzem kulinarnym, by wykonać drożdże samodzielnie. Wystarczą 3 składniki (2 ziemniaki, 1 łyżeczka jasnego piwa, 1 łyżeczka cukru), 3 etapy działania i trochę cierpliwości. Jak zatem zrobić drożdże w domu?
1. Ugotuj ziemniaki, a następnie zblenduj je, dodając łyżeczkę cukru.
2. Dodaj 1 łyżeczkę piwa i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
3. Powstałą mieszankę przelej do niewielkiego naczynia, przykryj i odstaw na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej.
Po tym czasie drożdże będą gotowe – możesz je z powodzeniem stosować do przygotowania domowych wypieków.
Wskazówka: Zastanawiasz się, czy można mrozić drożdże? Świeże w kostkach nadają się do mrożenia. Przed włożeniem do zamrażarki, podziel całą porcję na mniejsze części. Rzadko bowiem zdarza się wykorzystać je od razu w całości.
Co można zrobić z drożdży? Przydatne porady
Drożdże to składniki do zadań specjalnych – wypieki na ich bazie sprawdzą się na każdą okazję. Co więcej, pieczenie na drożdżach wcale nie jest takie trudne, jakby się mogło pozornie wydawać. Dzięki naszym przepisom i wskazówkom nawet pierwsza Twoja próba będzie udana. Co można zrobić z drożdży? Oto nasze pomysły na wyśmienite śniadania, obiady, kolacje i przekąski.
Co można zrobić z drożdży na śniadanie?
Bazą każdego pysznego śniadania może być świeżo wypieczony chleb na drożdżach. Niezależnie od tego, jaki przepis na jego przygotowanie wybierzesz, zawsze pamiętaj o 3 cennych radach:
- składniki na chleb powinny mieć temperaturę pokojową,
- jeśli wybierzesz mąkę pszenną, nie zapomnij o jej przesianiu,
- nie przesadź z podsypywaniem mąki przy wyrabianiu ciasta, bo chleb wyjdzie zbyt suchy.
Sprawdź przepis: Idealny chleb na drożdżach
2. Co zrobić z drożdży na obiad?
Odpowiedź, która spodoba się każdemu, brzmi: pulchną i sycącą pizzę wiejską. Jeśli bardzo dbasz o zdrową dietę i poziom glikemii, zjedz jeden lub dwa kawałki, a posiłek uzupełnij sałatką na bazie surowych warzyw i kurczaka.
3. Co z drożdży na kolację?
Na kolacje zaserwuj pyszne paszteciki drożdżowe na bazie mąki orkiszowej i pieczarek. Możesz je przechowywać nawet kilka dni – po odgrzaniu w piekarniku nadal są pyszne. Do tego typu kolacji na ciepło świetnie pasuje barszcz czerwony.
4. Ciasto drożdżowe na deser
Nawet na diecie możesz pozwolić sobie na coś słodkiego od czasu do czasu. Jeśli znudziło Ci się już tradycyjne ciasto drożdżowe z serem, wypróbuj np. przepis na ciasto dyniowe z jabłkami. Pysznym smakołykiem dla najmłodszych mogą być natomiast domowe jagodzianki lub bułeczki drożdżowe.
Wskazówka: Mąka pszenna typu 550 sprawdzi się najlepiej do wypieku ciast drożdżowych (biorąc pod uwagę mąki powszechnie dostępne w sklepach). W wypiekach w wersji fit zastąp połowę mąki pszennej mąką pełnoziarnistą. Pamiętaj wówczas, że takie ciasto musi dłużej wyrastać.
Sprawdź przepis: Bułeczki drożdżowe
Co zrobić z drożdży, jeśli zostaną Ci po wypiekach i nie masz już ochoty na przygotowywanie kolejnych przysmaków? Postaw na domowe SPA i przygotuj na ich bazie maseczkę do twarzy. Dzięki niej złagodzisz podrażnienia, oczyścisz i wygładzisz skórę. Oto prosty przepis:
1. 25 g świeżych drożdży wymieszaj z jogurtem i łyżeczką miodu, tak by powstała mieszanina o konsystencji gęstej śmietany.
2. Nałóż maseczkę na 15 minut i po tym czasie spłucz.
Maski z drożdży świetnie sprawdzają się również do poprawy kondycji włosów.
Wiesz już, co zrobić z drożdży, jak je przygotować samodzielnie i nie marnować ich nadmiaru. Czas na wdrożenie naszych wskazówek w życie i pyszne drożdżowe eksperymenty…nie tylko w kuchni!