Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Cukier fiołkowy

Cukier fiołkowy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Do wykonanie cukru fiołkowego będą nam potrzebne fiołki leśne. Nie nadają się do niego fiołki uprawiane w ogródkach. Składniki: Składniki: - 10 łyżek płatków fiołków - 1 szklanka cukru pudru - skórka starta z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Fiołki umyć w zimnej wodzie, rozłożyć na papierowym ręczniku lub ściereczce, pozostawić do wyschnięcia. Z suchych fiołków oberwać płatki, razem z cukrem wsypać do misy malaksera, wyposażonego w noże. Dodać startą skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Cukier powinien nabrać ładnego fioletowego koloru, a płatki fiołków powinny być bardzo drobno zmielone. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia, na nim cienką warstwą rozłożyć cukier fiołkowy. Piekarnik delikatnie rozgrzać. Wystarczy włączyć go na 1 - 2 minuty. Cukier włożyć do piekarnika i suszyć go około godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli cukier nie wyschnie całkowicie proces suszenia powtórzyć. Wysuszony cukier fiołkowy wsypać do misy miksera wyposażonej w noże i ponownie zmiksować, w celu pozbycia się większych grudek. Cukier przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Cukier fiołkowy nada deserom, ciastom i ciasteczkom nieziemskiego aromatu i smaku.