Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czarnuszka

Czarnuszka
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Dlaczego czarnuszka? Od jakiegoś czasu zakochałam się w ziarenkach czarnuszki. Dodaje ją do sałatek, sosów, mięs, zup. Nadaje potrawie lekko ostrzejszy, korzenny smak. Posiada wiele właściwości leczniczych: - Czarnuszka regeneruje trzustkę, obniża ogólny poziom glukozy we krwi i reguluje poziom insuliny. - Obniża apetyt, zmniejsza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim. - Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 , dzięki czemu pozytywnie wpływa na wzmocnienie cebulek włosów. Kwasy omega-3 i omega-6 wpływają też pozytywnie na poziom cholesterolu. - Chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, ponieważ wpływa na produkcję melaniny. - Wzmacnia układ odpornościowy. Działa przeciwzapalnie. - Poprawia trawienie. - Zmniejsza intensywność zaparć i wzdęć. - Ponoć wpływa na powiększenie piersi hehe …tego jeszcze nie potwierdzam, być może za krótko stosuję :) Jak zauważę jakieś efekty to napiszę o tym na pewno :) - Działa rozkurczająco. - Odkaża układ pokarmowy i oddechowy. Jest zalecana przy alergii i astmie. Czarnuszkę można stosować w ziarenkach, lub jako olej. Oleju jeszcze nie zdążyłam wypróbować , ale jak tylko zauważę go w sklepie to na pewno trafi do mojego koszyka. Czarnuszka zawiera wiele witamin: -witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.